Genç doktorların hayalleri erteleniyor, beyin göçü artıyor

Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, dün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2024 Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kontenjanlarının belirlenmesinde yaşanan sorunları ve hükümetin bu süreçteki eksikliklerini sert bir dille eleştirdi. Kaya, sağlık sektöründe yaşanan yapısal sorunların derinleştiğini belirterek, uzman hekim açığının büyük bir meseleye dönüştüğüne dikkat çekti.

GÜNDEM 27.10.2024, 04:35
Genç doktorların hayalleri erteleniyor, beyin göçü artıyor
Saadet Partisi adına Meclis araştırması talebinde bulunan Saadet Partisi Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, sürecin plansız yürütülmesinin genç doktorların güvenini zedelediğini ifade ederek, “Kontenjanları geç açıklayıp bir belirsizlik oluşturdunuz. TUS ikinci dönem sınavı 2024 yılı Ağustos ayında yapılmış olmasına rağmen kontenjanların açıklanmasını uzun bir süre ertelediniz. Bu ertelediğimiz şeyle sadece TUS’ta sınav sonuçlarını değil gençlerimizin hayallerini ertelemiş oldunuz” dedi.

ÖSYM’nin sonuçları açıklamasının ardından bir buçuk aylık süre zarfında duyuru beklemek zorunda kaldığını hatırlatan Kaya, ancak belirsizliği muhafaza edildiğini belirterek, “Tıpta uzmanlık için on günlük süre tanıyarak gençlerimizin tercih yapmasını önüne bir mecburiyet, acil bir durum olarak koymuş oldunuz. Yapmış olduğunuz bu plansızlık, umursamazlık gençlerimizin size karşı olan güvenlerini zedeliyor” şeklinde konuştu.

TUS kontenjanlarının geç açıklanmasının, genç doktorlar arasında belirsizlik oluşturduğunu belirten Kaya, Ağustos ayında yapılan sınavın ardından sonuçların açıklanması sürecindeki gecikmelerin, doktor adaylarının hayallerini ve kariyer hedeflerini ertelediğini kaydetti. Kaya, 2024 TUS kontenjanlarının önceki yıllara kıyasla düşürüldüğüne dikkat çekerek, “2023 Eylül döneminde 12 bin 126, 2024 Mart döneminde 10 bin 29 olan uzmanlık kontenjanı 2024'te aniden 8 bin 114’e düşürdünüz. Devlette devamlılık ve devlette öngörülebilirlik çok önemli bir şeydir. Son 5-6 sınavdır 12 bin civarında uzman kadrosu açılmışken birden bire, hem de bir gecikmeden sonra 8 bin 114’ü açıklamış olmanız gençleri de bir hayal kırıklığı oluşturdu. Üstelik 26 bin kişinin sınavı başardığı bir yerde 8 bin 114 kontenjan oldukça yetersizdi” dedi.

TUS’ta kontenjanların ağırlıklı olarak aile hekimliği branşına yoğunlaştırılmasının diğer branşlarda düşüşe yol açtığını vurgulayan Kaya, bazı uzmanlık dallarında yabancı uyruklu adaylara daha fazla kadro açılmasının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı doktor adayları için dezavantaj oluşturduğunu ifade ederek, genç doktorların yurt dışına yönelmesinin ülkede beyin göçüne yol açtığını belirtti. Kaya, “Birçok bölümde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlardan çok daha fazla sayıda kadroyu yabancı uyruklu adaylara açmış oldunuz. En önemli problemlerden bir tanesi de Türkiye'de hekimlik yapmak için ortaöğretimi, liseyi, ardından altı yıllık üniversiteyi bitiren bu gençlerimiz, maalesef, uzman olmak için yurt dışında iş arayışına başlıyorlar. Yani siz, bir beyin göçünün de sebebi oluyorsunuz, dolayısıyla burada üzerinde durmamız gereken en önemli hususlardan bir tanesi de ‘Giden gitsin’ deme hakkımız yok” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 27 Ekim 2024
İmsak 05:31
Güneş 06:51
Öğle 12:28
İkindi 15:27
Akşam 17:54
Yatsı 19:10
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı