Gülleri çoğaltmak için çile çekmeyin! Bu 3 yöntem dal dal gül çıkarıyor

Gül yetiştirenlerin gülleri çoğaltmak için bazı püf noktaları biliyor olması gerekiyor. Peki gül nasıl çoğaltılır, ürer? İşte gülleri çoğaltmanın 3 ayrı yöntemi…

GÜNDEM 01.09.2024, 21:20
Gülleri çoğaltmak için çile çekmeyin! Bu 3 yöntem dal dal gül çıkarıyor
Gösterişli çiçeklerden biri olan gül, birçok bahçede tercih edildiği gibi saksıda da yetiştirebiliyor. Bakımı da zahmetsiz sayılabilecek olan güller, kesinlikle güzel kokularıyla bulunduğu ortamın havasını değiştiriyor. Güllerini çoğaltmak isteyenlerin ise bazı yöntemleri ve bu yöntemlerin püf noktalarını bilmesi gerekiyor. Botanik uzmanlarına göre, gülü çoğaltmak için 3 farklı teknik kullanılabiliyor. Peki gül nasıl çoğaltılır, ürer? İşte gülleri çoğaltmanın 3 ayrı yöntemi…

Herkesin bildiği yöntemlerden biri olan çelikleme yöntemi, yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bunun için çiçek açmış bir dal seçip, bu dalı kesmeniz gerekiyor. Ardından daldaki yaprak ve tomurcukları güzel temizleyin. Kesilen dalı bir hormon tozuna batırarak, kopardığınız gülün yeniden köklenmesi için geçecek süreyi kısaltın. Ardından çelik olarak ekilecek dalı, drenajı iyi olan bir saksıya yerleştirdikten sonra güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan bir alan bulun ve gülü burada yetiştirin. Düzenli olarak sulayarak, çelik olarak ektiğiniz gülün köklenmesini sağlayın.

Hemen baştan belirtelim ki, çelikleme yöntemine göre daha zor olan tohumla çoğaltma yöntemi biraz daha emek ve sabır istiyor. Ancak bu yöntemle aynı anda daha fazla gül elde etmek mümkün oluyor. Bunun için, gül tohumlarını toparlayın ve birkaç hafta boyunca soğuk bir yerde saklayarak, tohumları bekletin. Bu sayede ‘kışlama’ sürecini taklit edecek olan tohumlar, çimlenmeye başlayacaktır. Çimlenen tohumları toprağa ekin ve toprağı gül olana dek nemli tutmaya özen gösterin.

Bir gülün farklı bir gülün üzerine ekilmesiyle yapılan bu yöntem, genellikle daha dayanıklı bir kök stokuna sahip gülleri çoğaltmak için birçok kişi tarafından kullanılıyor. Özellikle de gülün sağlıklı bir dalını seçmek ve yarıya kestikten sonra kök stoğunda açılan yarığa dalı yerleştirmek suretiyle yapıldığında kesin sonuç veren bu yöntem, bantla gülü sabitlemeniz öneriliyor. Bantlı bölgeyi aşı mumu veya plastik bir torba ile kaplamağı da içeren bu yöntemde de gülün düzenli bir şekilde sulanması ve toprağının nemli tutulması gerekiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 15 Eylül 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:14
Öğle 12:39
İkindi 16:09
Akşam 18:54
Yatsı 20:09
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı