Hekimlerden 'ağrı kesici' uyarısı, midenizden olabilirsiniz

En sık kullanılan ilaç grupları arasında yer alan ağrı kesiciler ile ilgili uyaran uzmanlar, bu tip ilaçların mide sağlığını tehdit ettiklerini vurguladı. İşte uzmanların uyarılarına ilişkin ayrıntılar…

SAĞLIK 29.06.2024, 20:20
Hekimlerden 'ağrı kesici' uyarısı, midenizden olabilirsiniz
Ağrı kesiciler, gündelik hayat akışı içerisinde birçoğumuz tarafından sıklık ile tüketilen ilaç grupları arasında yer almaktadır. Baş ağrısı, mide ağrısı, kulak ağrısı, bel ağrısı derken hissedilen her türlü ağrı için üretilmiş ayrı ayrı ağrı kesiciler bulunmaktadır.
Ağrı kesici kullanımı hissedilen ağrının şiddetine bağlı olarak kişiyi kısa süre içerisinde rahatlatabilmektedir. Pek çok kişi tarafından başvurulan ve çoğunluk ile de ağrıları dindiren bu ilaçlar hakkında uyaran Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Sedef Kuran, dikkat çeken bilgilendirmelerde bulundu.

Helicobakter Pylori bakterisinin yanı sıra ağrı kesici kullanımının da gastrit ve ülser gibi hastalıkların oluşumlarını tetiklediğini belirten Kuran, midenin yapısal olarak ağrı kesicilere karşı dayanıksız olduğunu vurguladı.
Kendi hücrelerini asit gibi zararlı etkenlerden koruyan midenin bir sıvı ile çevrili olduğunu belirten Kuran, bilinçsiz bir şekilde kullanılan ağrı kesici ilaçların bu sıvının yapısını bozduğunu ifade etti. Kuran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Midemizin hassas yapısı da bu etkenlere direnemiyor ve hücre dokusu bozulur. Mide hücreleri hasar görüyor. Ağrı kesici ilaçlar mide sıvısının içerisinde bulunan prostoglandin dengesini değiştirip, mide tahribatına yol açıyor’

Kuran’a göre gastrit ve ülser gibi hastalıkların oluşumlarını tetikleyen bilinçsiz ağır kesici kullanımı, ilerleyen zamanlarda mide kanamasına ve mide duvarının delinmesine dahi sebep olabiliyor.
Ağrılarının kesilmesini isteyen kişilerin midelerinden olma ihtimallerinin bulunduğunu belirten Kuran, bu konuda toplum olarak bir farkındalığa ihtiyaç duyulduğunu burguladı.

Hali hazırda gastrit ve ülser gibi şikayetleri bulunan kişiler için tavsiyelerde bulunmadan da edemeyen Kuran, Akdeniz tipi beslenmenin bu tip hastalıkların tedavilerini desteklediğini ifade etti.
Aşırı yağlı ve baharatlı gıdaların yanı sıra gazlı içeceklerin de gastrit ve ülseri tetiklediğini belirten Kuran, alkol ve sigara tüketiminin bırakılması gerektiğini de vurguladı. Akdeniz tipi beslenmenin yanı daha hafif, zeytinyağı ağırlıklı besinlerin mideyi ve sindirim sistemini rahatlattığını belirten Kuran, ağrı kesici kullanımının da sınırlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 02 Temmuz 2024
İmsak 03:32
Güneş 05:16
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı