Hünkar beğendinin tüm sırları burada, lezzet patlaması yaşayacaksınız

Osmanlı mutfağının günümüze kadar ulaşmayı başaran lezzetleri arasında yer alan hünkar beğendi tarifini sizler için derledik. İşte ayrıntılar…

AİLE 22.06.2024, 15:15
Hünkar beğendinin tüm sırları burada, lezzet patlaması yaşayacaksınız
‘Saray mutfağı’ denilince akla gelen ilk lezzetler arasında yer alan hünkar beğendi, rivayetlere göre Bursa yöresinde yapılmaya başlanmış sonrasında da yayılmıştır.
Günümüzde pek çok restoranın menüsünde yer alan hünkar beğendi, ustalık gerektiren bir tariftir. Peki, hünkar beğendi nasıl yapılır? Hünkar beğendi tarifinin püf noktaları nelerdir? İşte tarife dair ayrıntılar…

Hünkar beğendi tarifinin malzeme listesini ‘et’ ve ‘beğendi’ olarak iki farklı kategoride değerlendirmek gerekir.
Hünkar beğendi tarifinin eti için gereken malzemeler şu şekilde:
2 tane orta boy kuru soğan, 600 g kuzu but (isteğe bağlı olarak dana eti de olabilir), 4 diş sarımsak, 3 tane orta boy domates, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 su bardağı sıcak su, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz.
Hünkar beğendi tarifinin beğendisi için gereken malzemeler şu şekilde:
Yarım su bardağı kaşar peyniri, 1,5 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı tereyağı, 4 tane orta boy patlıcan, 1 çay kaşığı tuz, 1,5 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı karabiber.

Hünkar beğendi tarifinin yapımına beğendinin patlıcanlarını hazırlayarak başlayın. Bunun için patlıcanları bıçak ile delin ve 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişirin.
Pişen patlıcanlarınızı bir kaba alın ve kolay soyulmaları için 15 dakika kadar streçli bir şekilde bekletin.
Patlıcanlarınız streç filmin altında beklerken 3 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alın. Yemeklik olarak doğramış olduğunuz soğanları yağda kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra sarımsakları da ekleyin.
Sarımsaklar renk değiştirmeden kuşbaşı etinizi tavaya ekleyip kavurun. Etler sularını salıp çektikten sonra domates salçasını, tuzu, baharatları ekleyin. Salçanın kokusu çıktıktan sonra doğradığınız domatesleri tavaya ilave edin. Domatesler yumuşadıktan sonra 2 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve tavanın kapağını kapatın.
Etleriniz pişerken beğendinin yapımına geçin. Tereyağını eritin üzerine de unu ilave edin. Unun kokusu çıktıktan sonra kabuklarından arındırdığınız patlıcanları tavaya ekleyin. Patlıcanları şöyle bir karıştırdıktan sonra sütü azar azar ekleyin. Son olarak kaşar peyniri, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra ocağın altını kapatın.
Beğendiyi servis tabağına alıp üzerine etleri yerleştirin. Afiyet olsun!

Lezzeti ile başınızı döndürecek hünkar beğendi tarifimiz 4 kişiliktir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Eylül 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:25
Öğle 12:34
İkindi 15:56
Akşam 18:34
Yatsı 19:48
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı