İçeriden ve dışarıdan ekumenik çabası

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir ZelenskIy, Bartholomeos’u “ekümenik” olarak tanımlarken, ören yeri Sümela’da manastır havası estirilerek ayin düzenlendi.

DÜNYA 24.08.2024, 06:10
1
İçeriden ve dışarıdan ekumenik çabası
Ortodoksların Trabzon’daki Sümela Manastırı’nda bu yıl da ayin yapması tepkiyle karşılandı. Söz konusu ayinlerin, Pontusçuların kara günü olan ve her yıl 15 Ağustos’ta kutlanan Trabzon’un fetih yıl dönümüne denk getirilmesi, Türkiye’nin milli egemenliğine kasteden provokatif bir girişim olarak değerlendiriliyor.
Fener Rum Patrikhanesi’nin başını çektiği Ortodoks kiliselerinin Sümela’daki ayini, Türkiye’nin milli güvenliğine karşı bir tehdit eylemi olarak yorumlanıyor.  Bu yıl 11. kez düzenlenen Sümela ayinlerini yöneten Patrik Stefanos Dinidis, ayinin düzenlenmesine verdikleri destek için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım’a ve Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan’a teşekkür etti.

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Fener Kilisesi Başrahibi Bartholomeos’un, hem yurt içinde hem de yurt dışında adeta bir devlet başkanı gibi hareket ettiğini belirterek, bu durumun Türkiye’nin egemenlik haklarını zedelediğini ifade etti.
Bartholomeos’un ABD’de ve Avrupa’da yürüttüğü faaliyetlerin, Türkiye’nin milli dış politikasına zarar verdiğini söyleyen Yaycı, “Sümela, bir manastır değil. Ören yeridir” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fener Rum Patrikhanesi Patriği Bartholomeos’u “ekümenik patrik” olarak tanımlaması tepkiyle karşılandı. Önceki gün yaptığı paylaşımda Bartholomeos’u “Ekümenik Patrik” olarak tanımlayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin tepki çeken bu ifadeleri bugüne dek defalarca tekrarlaması bir “gaf”tan öte Türkiye’ye karşı kasıtlı yapılmış bir çirkinlik dizisi olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 13 Eylül 2024
İmsak 04:51
Güneş 06:12
Öğle 12:40
İkindi 16:11
Akşam 18:57
Yatsı 20:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı