İkinci el araçlarda 6 ay 6 bin km ve ilan kısıtlaması uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe yaşanan spekülasyon ve stokçuluğa karşı önemli bir adım daha attı. "6 ay 6 bin kilometre" ve "ilan kısıtlaması" olarak bilinen uygulamaların 1 Ocak 2025'e kadar 6 ay süreyle yeniden uzatılmasına karar verildi.

EKONOMİ 27.06.2024, 10:00
1
İkinci el araçlarda 6 ay 6 bin km ve ilan kısıtlaması uzatıldı
Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışları ve stokçulukla mücadele kapsamında 2022 yılında uygulamaya koyduğu "6 ay 6 bin kilometre" ve "ilan kısıtlaması" uygulamalarını 6 ay daha uzatarak 1 Ocak 2025'e kadar sürdürmeye karar verdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, son iki yıldır otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetleriyle mücadele kapsamında kararlılıkla çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. Bu kapsamda, yetkili satıcılar ve bireysellerin 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan ikinci el araç satışı yapamaması ve ilanlarda güncel satış fiyatının üzerinde fiyat belirtilmemesi gibi düzenlemeler hayata geçirilmişti.

Uygulanan düzenlemeler ve denetimler sayesinde sıfır kilometre araçların ikinci ele düşürülerek haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildiği, sıfır araç arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin araç sahibi olabildiği ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarının engellenerek tüketici mağduriyetlerinin ortadan kaldırıldığı ifade edildi.
Söz konusu kazanımlar göz önünde bulundurularak 6 ay 6 bin kilometre ve ilan kısıtlaması uygulamalarının 6 ay daha, 1 Ocak 2025'e kadar uzatılması kararı alındı. Bu sayede, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle veya yetki belgesiz 3 ve üzerinde ikinci el araç satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre kuralına uyması sağlanacak.

Ticaret Bakanlığı, motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirilen bu düzenlemelerle hem tüketiciler lehine fiyat istikrarını sağlamayı hem de sektördeki yetkililer için adil ve dengeli bir piyasa yapısını tesis etmeyi amaçlıyor. Gerek görülmesi halinde ilave tedbirlerin de alınacağı belirtiliyor.
Öte yandan 6 ay 6 bin kilometre kuralına aykırı satış yapanlara noterlikler tarafından engel konulmaya devam edileceği ve yetkili satıcılar ile galerilere 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise 90 milyon TL idari para cezası uygulandığı bilgisine yer verildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı