İkiz bebek yardımı kimler alabilir?

İkiz bebek yardımı, çoklu doğum yardımı olarak da bilinmektedir. Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere ödenen bu tutar, belli şartların yerine getirilmesi halinde alınabilmektedir.

EKONOMİ 07.09.2024, 15:10
2
İkiz bebek yardımı kimler alabilir?
Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere belli kalemler adı altında maddi destekler verilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen bu çalışmalarda, kadınların dünyaya getirdikleri çocuk sayısı baz alınarak ödemeler yapılmaktadır. Tek bir çocuğun dünyaya gelmesi ile ikiz ya da üçüz olarak çocukları dünyaya gelmesi halinde kişilere yapılacak tutarlarda artış göstermektedir. Annelerin doğum yapmasının yanı sıra bazı şartları da yerine getirmesi gerekir. Bu yazımızda sizlere, ikiz bebek yardımı ya da çoklu doğum yardımının kimlere ve hangi tutarlarda yapıldığından bahsedeceğiz.

Devlet tarafından yapılan bu yardımlar, bebeklerin bakımları için ailelere gerekli maddi desteğin sağlanmasını ve bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesini amaçlamaktadır. Aynı zamanda bu yardımlar ile ülkedeki genç nüfusun korunması da hedeflenmektedir. Çoklu doğum yardımı olarak da bilinen bu yardımların alınabilinmesi için gerekli olan şartlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Bu şartlar genel hatları ile şu şekilde sıralanabilir;

İkiz bebek dünyaya getiren annenin bu destekten yararlanması için başvuru yapması gerekir. Anne ve çocukların kimlik ve doğum belgesi ile başvuruların, ikamet edilen il ya da ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılması gerekir. Başvurunun tamamlanması için gerekli olan en önemli belge ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıdır. İkiz bebek yardımından yararlanılması için annelerin direkt olarak başvuru yapması da zorunludur. Annenin bulunmaması halinde baba, babanın da bulunmaması halinde ise aynı evde yaşayan ve on sekiz yaşını doldurmuş olan aile bireyleri de ikiz bebek yardımı için başvuruda bulunabilir. Anne ve babanın birlikte yaşamaması durumunda ise çocuğun vasisi tarafından başvurunun yapılması gerekmektedir.

2024 yılında ikiz çocuklar için 400 TL ve 300 TL olmak üzere yardımda bulunulmaktadır. Bu durumda toplamda 700 TL destek ödemesi verilmektedir. Çocukların üçüz ya da dördüz olması halinde ise her çocuk için belli bir sıralama baz alınarak ödeme yapılmaktadır. Ancak bu noktada devletin dikkat ettiği belli başlı noktalarda vardır. İkiz doğan çocuklar için doğum sırası gözetilerek ödemeler yapılır. Örneğin; hiç çocuğu olmayan bir ailenin ikiz çocukları oluyor ise birinci ve ikinci çocuk olarak değerlendirme yapılır. Bu da ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL anlamına gelir ve toplamda 700 TL ödeme yapılır. Öncesinde ailenin bir çocuğu var ise ve ikizleri oluyor ise bu kez ikizler ikinci ve üçüncü çocuk olarak değerlendirilir. Bu durumda da 400 TL ve 600 TL olmak üzere aileye bin liralık ödeme yapılır. Öncesinde iki çocuğu olan ailenin ise yeni doğan ikizleri üçüncü ve dördüncü çocuk olarak değerlendirilerek 1.200 TL ödeme yapılır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Eylül 2024
İmsak 04:55
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:06
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı