İkiz gebeliklerde doğum parası ne kadar?

Devletin sigortalı çalışan kadınlara ve kendileri sigortalı olmasa dahi eşleri sigortalı olan kadınlara çeşitli doğum destekleri bulunur. Peki, ikiz gebeliklerde doğum yardımları nasıl hesaplanır? İşte konuya dair merak edilenler…

EKONOMİ 15.09.2024, 18:35
İkiz gebeliklerde doğum parası ne kadar?
Kendileri veyahut da eşleri sigortalı olarak çalışan kadınların birçok hakkı bulunmaktadır. Kişinin kendisi sigortalı ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan doğum parası talep edebilir. Kişinin eşi sigortalı ise de babaya doğum yardımı yapılır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da doğum hallerinde aileye çeşitli desteklerde bulunmaktadır. Peki, devletin doğum desteklerinden kimler, nasıl yararlanabilir? İkiz gebeliklerde doğum parası nasıl hesaplanır? İşte konuya dair ayrıntılar…

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de doğum yapacak olan kişiler, devletten doğum desteği talep etme hakkına sahiptir. Bazı destekler Mavi Kart sahiplerini de kapsarken bazı destekler yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlara verilmektedir.
Devletin gebelik hallerinde sigortalı çalışanlara tanıdığı bir izin süresi bulunmaktadır. Sigortalı olarak çalışan kadın hamilelik ve doğum sebebi ile toplamda 112 gün izin kullanabilir. İkiz gebeliklerde ise annenin toplamda 140 gün izin hakkı bulunmaktadır. Anne bu süre için SGK’dan doğum parası talep edebilir. Söz konusu para desteğinden yalnızca 4A ve 4C sigorta kollarına bağlı olan kişiler yararlanabilir.

Doğum parası hesabı anne adayının aldığı brüt ücret göz önünde bulundurularak yapılır. Doğum öncesindeki 3 ay içerisinde alınan günlük brüt ücretin 3’te 2’si doğum izni dahilinde hesaba dahil edilir. Kullanılan her izin gününün, günlük brüt ücret ile çarpılması halinde doğum parası tutarına ulaşılır. İkiz gebelikler için ise gün sayısının 140 gün olarak kabul edilmesi gerekir.

Annenin sigortalı olarak çalışmıyor olması halinde baba da doğum ücretinden yararlanabilir. Eğer baba memur ise doğum raporu ile birlikte çalıştığı kuruma başvurmalıdır. Baba özel sektörde çalışıyor ise bu kez başvurunun ilgili evrak ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler İl/İlçe Müdürlüğüne yapılması gerekir.
Bazı durumlarda ise doğum kaydı otomatik olarak sisteme düştüğü için babaya PTT üzerinden ilgili ödeme ulaştırılır. Ancak bu ödeme sigortalı annede olduğu gibi günlük brüt ücret üzerinden hesaplanmaz. Bakanlığın o yıl için uygun gördüğü tutar, doğum desteği olarak babanın hesabına aktarılır.

Sigortalı çalışma hayatı kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından anneye ödenen doğum parasının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da çeşitli doğum destekleri bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde doğum yapmış olan her kadın, ilgili şartları sağlaması halinde bakanlık desteklerinden yararlanabilir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra canlı doğum yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine nakit desteği vermektedir. İlk doğum için 300 TL, ikinci doğum için 400 TL, üçüncü ve sonraki doğumlar için ise tek seferliğe mahsus olmak üzere 600 TL’lik ödeme yapılır.
Çoklu doğum hallerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan düzenli olarak nakit desteği almak mümkündür. İkiz, üçüz ve diğer çoklu doğumlar için çocuklar 2 yaşına gelene kadar bakanlıktan 2 ayda bir ödeme alınabilir. 2024 yılı için belirlenmiş olan aylık destek tutarı 400 TL olup ilgili kişilerin hesaplarına 2 ayda bir olacak şekilde 800 TL’lik bir para transferi yapılmaktadır. Bu ödeme çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacı ile yapılmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı