İncir dolması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

İnsan sağlığına olan faydaları ile ön plana çıkan incir, dolma yapımı için de sıklıkla tercih ediliyor. Farklı yörelerde, farklı teknikler ile hazırlanan dolmalar arasından bu kez incir dolmasını ele alacağız.

AİLE 05.07.2024, 05:55
1
İncir dolması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Dolma çeşitliliği konusunda Türk mutfağı oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Birçok sebzeden dolma yapılabildiği gibi yaprak ve meyve kullanımları ile de oldukça lezzetli dolmalar hazırlanabiliyor. Bu kez sizlere klasik dolmalardan ziyade, lezzetli ve faydalı bir meyve olan incir ile nasıl dolma yapabileceğinizi aktaracağız.
Oldukça pratik bir şekilde incir dolması hazırlayabilir ve sevdiklerinize unutamayacakları bir deneyim yaşatabilirsiniz.

Kabak, patlıcan, lahana, asma, ıspanak ve daha birçok sebze ile meyveden hazırlanabilen dolmalar, sofraların en çok sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. İncir ise hem lezzeti tadı hem de insan sağlığına sunduğu faydaları ile ön plana çıkıyor. Özellikle lifli bir yapıya sahip olması nedeni ile sıklıkla tüketilen incir, kanser ve felç gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Bunların yanı sıra incir meyvesinin ve ağacının Yunan mitolojisinde de ayrı bir yeri bulunuyor. İncir dolmasının enfes lezzetini denemek ve bu lezzeti sevdikleriniz ile paylaşmak için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir;

İncir dolmasını ilk kez deneyecek olanlar, hazırlık sürecinin ne kadar zorlayıcı olduğunu merak ediyor. Ancak bir saat içerisinde incir dolmasını hazırlayabilir ve sadece on beş dakikalık pişirme süresinden sonra servis edebilirsiniz. İlk kez bu tarifi deneyecek olanlar için ise hazırlık süreci biraz daha uzun olabilir. Yukarıdaki malzemeler ile hazırlayacağınız incir dolması ile yirmi adet dolma elde edebilirsiniz. İncir dolmasının tam tadını ve kıvamını elde etmek için ise yapmanız gereken tek şey bu adımları takip etmek olacak;

İncir dolması yaparken tercih edeceğiniz incirleri özenle seçmelisiniz. Suyun içerisinde bekletilmesi gereken incirlerin, sıcak suda bekletilmesi ancak suyun kaynar olmaması gerekir. Aksi halde kaynar suyun içerisinde incirlerin formu ve tadı bozulacaktır. Sudan alınan incirlerin üzerini ceviz ile doldururken, incirlerin dağılmamasına da özen gösterilmesi gerekir. Bu aşamaya dikkat edilmez ise tenceredeki pişirme aşamasında da incirler ve cevizler dağılacaktır.

İncir dolması genel olarak yemeklerden sonra tüketilen bir tatlı türü olarak kabul edilir. Bu nedenle hafif bir yemeğin üzerine bu tatlıyı servis edebilirsiniz. Özellikle dondurma ile birlikte oldukça lezzetli bir tada sahip olan incir dolmasını, sıcak yaz günlerinde tüketebilirsiniz. Dondurmayı sevmeyenler ya da incir dolmasının üzerine dondurmayı yakıştırmayanlar ise kaymak kullanımını tercih edebilir. İncir dolmalarınızın üzerine yeteri miktarda kaymak ilave ederek servis edebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Aynı zamanda kaymağın üzerine yeniden dövülmüş ceviz içi de ilave edebilirsiniz. Tatlı konusunda farklı bir deneyim yaşamak için sizler de incir dolmasını evinizde kısa sürede hazırlayabilir ve dikkat çeken bir sunum yapabilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Temmuz 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:19
Öğle 12:49
İkindi 16:39
Akşam 20:08
Yatsı 21:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı