İşçi bulmakta zorlanan çiftçi, 10 dönüm bahçeyi tek başına hasat ediyor!

Bin TL'yi bulan işçi yevmiyeleri karşısında ekonomik zorluk yaşayan çiftçi Gökmen Ekiz, Samandağ'daki 10 dönümlük mandalina bahçesindeki hasadı tek başına gerçekleştirmek zorunda kaldı. Açıklamalarda bulunan Ekiz, İşçiler çok yüksek bir ücret istiyorlar. Bugün bin liradan aşağı çalışacak işçi bulamıyorsun" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 03.09.2024, 13:40
1
İşçi bulmakta zorlanan çiftçi, 10 dönüm bahçeyi tek başına hasat ediyor!
Hatay'ın bereketli topraklarında yetişen narenciye ürünleri, hasat mevsimine girdi.
Hatay'da mandalina hasadı başladı ancak yüksek işçi maliyetleri ve işçi bulamama sorunu Samandağ ilçesi Çanakoluk Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Gökmen Ekiz'i zor durumda bıraktı. 10 dönümlük bahçesinde yetişen erkenci mandalinaları tek başına toplamak zorunda kalan Ekiz, hem ekonomik hem de fiziksel olarak zorlanıyor.
Kışın yaşanan dolu felaketi ve bin TL'yi bulan işçi yevmiyeleri nedeniyle çiftçi Ekiz, 10 dönümlük mandalina bahçesini tek başına toplamak zorunda kalırken, meydana gelen dolu nedeniyle ürününü mandalina tarladan 20 TL’den satabiliyor.
Hasat hakkına açıklamalarda bulunan çiftçi Gökmen Ekiz, konuşmasının devamında şunları söyledi:
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
“10 dönüm olan arkamızdaki bahçemizde erkenci mandalina da hasat başladı. İşçi kıtlığında amele bulamıyoruz. Mecburen kendi hasadımızı kendimiz yapıyoruz. Tek başına yapmak zor oluyor. Yetiştirmek ve pazarlamak zor oluyor. Hasat çok zayıf gidiyor. Hasadın zayıf olmasında birinci etkeni dolu yağması oldu. Bir başka etkende işçinin olmamasından kaynaklanıyor. Geçen yıl verim olarak hava şartlarından dolayı ağaçlar daha yüklüydü. Geçen yıl ki ürünler 2 TL’den satılamadı. Bu yıl meyve az oldu. Mevsimsel olarak ağaçların çiçek açma dönemlerinde havalar çok sıcaktı ve çok etkin oldu. Verimi az oldu ama buna rağmen pazarlama sıkıntısı çekiyoruz. İşçiler çok yüksek bir ücret istiyorlar. Bugün bin liradan aşağı çalışacak işçi bulamıyorsun. İşçilerin toplayacağı en fazla 300-400 kilo olacak. Pazarlamaya geldiğin zaman topladığı 500-600 kilo zaten onun yevmiyesine gidiyor ve geri kalanları tüccara kalıyor. Bize bir şey kalmıyor. Tarladan tüccara kalsa 5-6 TL’den alacak ama çiftçiyi kurtaracak para 20 TL’den aşağı değildir. Marketlerde tam olarak aldığımız tanıdıklarımızdan aldığımız bilgilere göre 35- 40 TL’den satılıyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:54
Güneş 06:15
Öğle 12:39
İkindi 16:08
Akşam 18:52
Yatsı 20:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı