İşçi ve memur “Adalet” istiyor

Son günlerde sık sık gündeme gelen vergi düzenlemesi ile ilgili Hak-İş ve Memur-Sen birer rapor hazırladı. Raporlar içerisinde mevcut uygulanan sisteme ilişkin eleştiriler bulunurken, uygulamaya konulması beklenen vergi düzenlemeleri ile ilgili olarak da önerilere yer verildi.

GÜNDEM 27.06.2024, 07:10
2
İşçi ve memur “Adalet” istiyor
Gündeme gelen vergi düzenlemesi ile ilgili Hak-İş ve Memur-Sen birer rapor yayınladı. Hak-İş, “Refahın adil paylaşımında vergi ve sosyal politikalar” başlıklı raporunu, Memur-Sen ise “Adil, makul ve sürdürülebilir vergi sistemi tespitler, öneriler” başlıklı raporunu kamuoyuna açıkladı. Hak-İş ve Memur-Sen yaptıkları açıklamalarda vergide çalışandan yana adaletin sağlanması çağrısında bulundu.

Hak-İş tarafından hazırlanan rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, enflasyonun çalışanları ve toplumun düşük gelirli kesimini etkilediğine dikkat çekerek, “Mevcut gelir ve servet eşitsizliği toplumsal dokuyu, aile yapısını, toplumdaki suç oranlarını doğrudan etkileyecek düzeyde, bu nedenle alternatif vergi ve sosyal politikalara ihtiyaç duyuluyor” dedi.
Arslan, hazırlanan raporda birçok verinin karşılaştırıldığını belirterek, özellikle Covid-19 salgını ile başlayan sürece dikkat çekilirken, “COVID-19 salgının dünyada gelir eşitsizliğini daha da artırdığı, salgının ardından başlayan yüksek enflasyon ve çalışanların gelirlerindeki gerileme sürüyor. Buna karşın milli gelirin ve refahın adil dağılımı için sosyal politikalar önem kazanıyor. Daha adil vergi politikalarının geliştirilmesi gerekli” dedi.

Memur-Sen tarafından hazırlanan rapora ilişkin açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, vergide adaleti sosyal adalet meselesi olarak gördüklerini belirterek, “Sabit gelirli geniş halk kitlesi üzerindeki vergi yükünü azaltacak adil ve sürdürülebilir bir vergi sistemi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyoruz. Memur-Sen Akademi’nin koordinasyonunda Prof. Dr. Mustafa Çolak tarafından hazırlanan ‘Adil, Makul ve Sürdürülebilir Bir Vergi Sistemi’ başlıklı raporumuz, vergide adaleti bozan veya engelleyen tabloyu çerçevelemekte, politika önerileriyle kapsamlı ve bütünlüklü bir çözüm modeli ortaya koymaktadır.” dedi.
Vergide adaletin toplumsal barış ve adalet için önemli olduğunu ifade eden Tonbul, mevcut vergi sistemine dikkat çekerek, “Vergi sistemimizin ağırlık merkezini oluşturan dolaylı vergiler eliyle, başta sabit gelirliler olmak üzere geliri olsun ya da olmasın toplumun bütünü vergilendirilmektedir. Neoliberal politikaların sonucu olarak, ilaçtan suya, ekmekten bebe mamasına en temel ihtiyaçlar için bile gelir durumuna bakılmaksızın vergilendirme yapılması insani ve adil olmadığı gibi, gelir durumuna bakılmaksızın vergilendirme uygulaması zenginle fakirin aynı vergiyi vermesine neden olması bakımından da adil değildir.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Temmuz 2024
İmsak 03:33
Güneş 05:17
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı