İşten ayrılma nedeni 04 ne demek?

İşçi ya da iş veren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür. Bu durumun nasıl sonlandığını ifade eden kodlar vardır ve bu kodlar işten çıkış kodları olarak bilinir.

EKONOMİ 07.09.2024, 13:20
2
İşten ayrılma nedeni 04 ne demek?
İşçi ve iş veren arasındaki iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi hallerinde çoğu kez işçi ile iş veren arasında uyuşmazlıklar çıkmakta ve bu durum yargıya taşınmaktadır. Konu yargıya taşındığında mahkemelerin yaptığı ilk iş hangi SGK işten çıkış kodu ile bildirimin yapıldığını kontrol etmek olmaktadır. Bu nedenle işverenler tarafından kodun SGK’ya bildirilmesi zorunlu kılınmıştır. Aynı zamanda SGK işten çıkış kodları ile işçiler kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı alıp alamayacağını daha kolay bir şekilde saptanabilmektedir. Bu yazımızda sizlere, SGK işten çıkış kodları arasında yer alan ‘04’ kodunun ne olduğunu ve bu koddan dolayı işine son verilen işçinin hangi tazminatları alma hakkına sahip olduğundan bahsedeceğiz.

İş veren ile işçi arasında var olan iş sözleşmesi, geçerli nedenlerin olması halinde her iki tarafça da feshedilebilir. Bu durumda iş verenlerin SGK’ya işçisinin işten ayrıldığını ve sigorta çıkışının yapılması için gerekli işlemlerin başlatılması gerektiğini bildirmesi gerekir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için de sisteme belli bir kod girilmesi gerekir. Her bir kodun kendine göre ayrı bir anlamı bulunurken aynı zamanda bu kodlar çalışanların kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatı gibi haklara sahip olup olmadığını da belirtir. SGK 04 kodu ise ‘belirsiz süreli iş sözleşmesinin iş veren tarafından haklı sebep bildirmeden feshi’ anlamına gelmektedir. İş sözleşmesinin iş veren tarafından haklı bir gerekçe gösterilmeden feshedildiği bildiren bu kod ile işçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alma hakkı da doğmaktadır. 04 kodu işe işten çıkartılan bir işçi, iş vereninden hem kıdem hem de ihbar tazminatı talep edebileceği gibi aynı zamanda işsizlik maaşı için de başvurma hakkına sahip olacaktır.

İşçilerin belirli kodlardan dolayı işten çıkartılması halinde kıdem tazminatı alma hakkı olur. Bu kodlar ve açıklamaları şu şekilde sıralanmaktadır;

İhbar tazminatının alınmasına imkan sunan SGK işten çıkış kodları şunlardır;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Eylül 2024
İmsak 04:54
Güneş 06:15
Öğle 12:39
İkindi 16:08
Akşam 18:52
Yatsı 20:08
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı