Kanser hastaları indirimli araç alabilir mi?

Kanser hastalarının hakları arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. Özellikle bu hastalıktan mustarip olan kişilerin indirimli araç satın alma haklarının olup olmadığı merak edilmektedir. İşte kanser hastalarının haklarına dair merak edilenler…

EKONOMİ 15.09.2024, 18:25
1
Kanser hastaları indirimli araç alabilir mi?
Kanser çağımızın en korkulan hastalık gruplarından biridir. Günümüzde adeta bir virüsmüş gibi hemen hemen her yaş grubunda ve cinsiyette en sık gözlenen rahatsızlıklardan biri olan kanser, net bir tedavi yönteminin olmaması sebebi ile korkutucudur.
Bilim insanlarının kanser hastalıklarına yönelik çalışmaları devam ederken bu süreçte bu rahatsızlıktan mustarip olan kişilerin hakları da merak edilmektedir. Kanser hastalarının devletin hangi imkanlarından yararlanabilecekleri, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. Özellikle kanser tanısı almış olan kişilerin vergi indirimi veyahut da vergi muafiyeti ile araç satın alıp alamayacakları araştırılmaktadır. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde kanser hastalarının indirimli araç satın alma haklarına dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Devlet, engelli vatandaşlara; gündelik işlerini rahat bir şekilde halledebilmeleri, sosyal hayata dahil olabilmeleri gibi amaçlar ile vergi indirimi ve vergi muafiyeti haklarını tanımlamaktadır. Söz konusu haklardan hangisinin geçerli olacağı ise engel oranına bağlı olarak belirlenmektedir. Bu kapsamda engelli vatandaşlar engel oranlarına bağlı olarak indirimli olarak araç satın alabilmektelerdir. Bu durumun kanser hastası vatandaşlar için de geçerli olup olmadığı merak edilmektedir.
Vergi indirimi/ vergi muafiyeti hakkı, iş gücü kaybı doğrultusunda kişilere tanımlanmaktadır. Dolayısı ile kanser hastası olan kişi için iş gücü kaybından ötürü bir sağlık raporu düzenlendiyse ilgili kişinin indirimli olarak araç satın alması mümkündür.

Kanser hastalarının ve engelli vatandaşların vergi indirimi hakkından yararlanarak araç satın alabilmeleri için adlarına düzenlenmiş bir sağlık raporuna sahip olmaları gerekmektedir. Söz konusu raporda kişinin hem rahatsızlığına hem de engel oranına dair bilgiler bulunmaktadır. İlgili engel oranına bağlı olarak kişinin ÖTV indirimi hakkını kullanıp kullanamayacağı belirlenmektedir. Yasal düzenlemelere göre ÖTV indirimi ile araç satın almak isteyen kişilerin en az yüzde 40 oranında engelli olmaları gerekmektedir. Yüzde 40 ila yüzde 89 aralığında iş gücü kaybı yaşamış olan kişiler, ÖTV indirimi ile araç satın alma hakkına sahiplerdir.

Vergi ödemeden araç satın almak isteyen kişiler için engel oranı şartı bulunmaktadır. Kanser hastalarının veyahut da diğer durumlardan ötürü iş gücü kaybı yaşamış olan kişilerin yüzde 90 ve üzeri oranlarda engelli olmaları gerekmektedir. Bu şartı sağlayan kişiler, ÖTV’den muaf olarak araç satın alabilmektelerdir.

İş gücü kayıplarından ötürü ÖTV indirimi/ ÖTV muafiyeti haklarından yararlanarak araç satın almak isteyen pek çok kişi, 2024 yılı limitlerini merak etmektedir.
Her sene olduğu gibi bu sene de araç alımlarında ÖTV indirimi limiti değişmiştir. Söz konusu değişim, engel oranına bağlı olarak hesaplanıp kayda alınmıştır.
İş gücü kayıpları yüzde 40 ila yüzde 89 aralığında olan kanser hastaları ve diğer engelli vatandaşlar, satış fiyatları 1 milyon 4 bin 200 TL’ye kadar olan araçları vergi indirimi hakları doğrultusunda satın alabilirler. İş gücü kayıpları yüzde 90 ve üzeri oranlarda olan kişilerin ise satış fiyatları 1 milyon 591 bin 200 TL’ye kadar olan araçları ÖTV ödemeden satın alabilmeleri mümkündür.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı