Kapıcıya ödenecek kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kapıcılar, 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışan işçilerdir ve diğer işçiler gibi kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu yazımızda, kapıcılara ödenecek kıdem tazminatının nasıl hesaplanacağından bahsedeceğiz

EKONOMİ 07.09.2024, 19:15
Kapıcıya ödenecek kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı süreye ve son aldığı aylık ücrete göre hesaplanmaktadır. Tüm işçiler için geçerli olan bir kural da işçinin aynı iş yerinde en az bir sene boyunca çalışmış olmasının gerekliliğidir. Kapıcıların tazminat alabilmesi için de aynı yerde en az bir sene boyunca sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir. Apartman ya da sitelerde çalışan kapıcılarında kıdem tazminatı, geçmişe dönük çalıştıkları her yıl için otuz günlük ücret tutarına tekabül eder. Ancak kapıcıların tazminatlarını alacakları mercilerin farklı olması, bu konunun ayrı bir şekilde ele alınmasını gerektirmiştir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen son giydirilmiş ve brüt ücret üzerinden ödemeler hesaplanır. İşçinin ücretine ilaveten işçiye süreklilik arz edecek şekilde ödenen para ve ölçülebilir tüm menfaatler bu ödemede hesaplamaya dahil edilir. İş Kanunu’na bağlı tüm işçilerin kıdem tazminatı, geçmişe dönük olarak çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücret tutarı şeklinde hesaplanır. Kapıcıların kıdem tazminatında esas alınacak ücret son aldığı ve iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan brüt ücrettir. Kapıcıya ödenen işçilik ücreti dışındaki kendisine verilen düzenli yardım, ikramiye, kapıcı konut bedeli ve yakıt giderleri gibi sürekliliği olan tüm ayni ve nakdi ödemelerin de kıdem tazminatının hesabında son alınan brüt ücreti ilave edilmesi gerekmektedir. İhbar öneli tanınmak suretiyle yapılan bir fesih bildiriminde ise önerin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, önelin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır. Bildirim öneli sonuna kadar iş yerinde uygulamaya konulan ücret artışı söz konusu ise (örneğin asgari ücrete zam gelmiş ise) iş sözleşmesi feshedilmeden apartman görevlisi ya da site çalışanın da zamdan yararlanması ve kıdem ile ihbar tazminatının bu artan ücret esas alınarak hesaplanması gerekmektedir.

Kapıcıların kıdem tazminatına dair merak edilen bir diğer soru ise tazminatın kim tarafından ödeneceğidir. Kat Mülkiyeti Kanunun 20’nci maddesi uyarınca kapıcıların kıdem tazminatından kiracılar değil kat malikleri sorumludur. Söz konusu binada daire sahibi kişiler kapıcının kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Kat Mülkiyeti Kanunun 20’nci maddesi; kapıcı, bahçıvan ve bekçi gider ve avans ödemelerinden kat maliklerinin her birini sorumlu tutmaktadır. Aynı zamanda kat malikleri, kapıcı hizmetinden yararlanma hakkından vazgeçerek ya da bu hizmeti istemeyerek bunun giderlerinden kurtulmuş olmaz. Kişi o dairede oturmuyor olsa ya da çöplerini kendi atıyor olsa bile kapıcının aylık giderlerine de kıdem tazminatına da katılmak zorundadır.

Genel olarak apartman ya da sitelerde görev alan kapıcılar, bu yapılarda yer alan ve kapıcı dairesi olarak adlandırılan konutlarda ikamet eder. Bu konutlar için ise kapıcılar genel olarak herhangi bir kira bedeli ödemez. Kapıcıların ücretsiz oturduğu ev kıdem tazminatı hesabında da önemli bir konudur. Nitekim burada oturduğu evin kira bedeli karşılığı ve faturalar gibi sabit giderler kapıcı lehine kıdem tazminatı hesabını etki edecektir. Kapıcıya ödenecek kıdem tazminatında ek düzenli yardımlar da son ücretin belirlenmesini etki eder ve ev yardımı ile fatura yardımı gibi kalemler son ücrete eklenir. Sonuç olarak, apartman görevlilerinin kıdem tazminatı hesaplanırken bedava oturduğu ev hesaba katılır ve kapıcı lehine sonuç doğar.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
10
hafif yağmur
Namaz Vakti 15 Ocak 2025
İmsak 06:18
Güneş 07:44
Öğle 12:45
İkindi 15:15
Akşam 17:36
Yatsı 18:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı