Son Dakika

Karadeniz kültürü, Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi'nde sergileniyor

Trabzon'un ünlü turizm merkezindeki Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi'nde, bölgenin kültür mirası sergileniyor. Uzungöl'de 1974'ten bu yana topladığı tarih eserlerin yanı sıra ağaç köklerini sanata dönüştüren Dursun Ali İnan'ın, Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Müzede ayrıca araç çarpması ve çeşitli nedenlerle ölen tahnit edilmiş yaban hayvanları de sergileniyor

AİLE 30.09.2024, 12:40
Karadeniz kültürü, Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi'nde sergileniyor
Ülkemizin önemli turizm merkezlerinden birisin olan Trabzon'un Çaykara ilçesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki Uzungöl'de yer alan müzede bölgenin kültür miraslarının yanı sıra tahnit edilmiş yaban hayvanları de sergileniyor. Uzungöl'de 1974'ten bu yana topladığı tarih eserlerin yanı sıra ağaç köklerini sanata dönüştüren Dursun Ali İnan'ın, Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Birçok tarihi eserin ve el yapımı sanatın bulunduğu müzede, araç çarpması ve çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanları, çeşitli kimyasal işlemlerle içlerinin doldurulmasının ardından müzede sergileniyor. Kurt, geyik, ayı, vaşak, dağ keçisi, tilki, atmaca ve su samuru gibi yörede yaşayan hayvanların yer aldığı bölüm müzenin en çok ilgi gören alanlarının başında geliyor. Müze aynı zamanda göçler, işgaller, düğünler, sivil ve dini mimari, tarım ve hayvancılık ürünleri gibi çok sayıda tarihi eşyaya da ev sahipliği yapıyor.
Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi yöneticisi Mehmet İnan, yaptığı açıklamada toplanan çok sayıda eserin daha doğru bir yerde sergilenmesi amacıyla açılan müzeye ilginin her geçen yıl arttığını söyledi. Müzenin kuruluş aşamasında Karadeniz Teknik Üniversitesinden jeoloji, arkeoloji, yaban hayatı ve tarih bölümlerinden ciddi destekler aldıklarını vurgulayan İnan, "Küratörlerle sanat yönetmenleriyle grafik tasarımcılarla iç mimarlarla beraber bir komisyon oluşturduk. Ondan sonra onlarla beraber yaklaşık bir yıllık çalışmanın sonucunda dizaynını, toparlanmasını ve sergilenmesini yaptık." dedi.
Müze açıldığından bu yana her yıl ziyaretçi sayısının arttığını belirten İnan, "Bu yıl son rakamlarımız henüz çıkmamasına rağmen 20 bini aştığını düşünüyoruz ziyaretçi sayısının. Tabii yabancı misafirler, özellikle yurt dışından gelen misafirler bizim için daha önemli. Ne anlamda daha önemli? Kültürümüzü yurt dışına tanımaktan bir onur duyuyoruz. Biz bugün aynı zamanda bunu bir memleket meselesi olarak görüyoruz. Yoksa bizim insanımız elbette daha kıymetli fakat biz bir kültür ihracatı yaptığımızı düşünüyoruz bu şekilde. Gelen misafirlerimize tarihimizi, yaşantımızı anlattığımızda ve bunu doğayla bütünleştirdikleri zaman daha kalıcı olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı da gurur duyuyoruz."
Bölgede yaşayan çocukların müzeyi ücretsiz gezebildiklerine değinen İnan, sözlerini şöyle tamamladı: "Kültürümüzü bu çocuklarımız taşıyacak. Çünkü biz burada savaşları da anlatıyoruz. Çekilen sıkıntıları da her şeyi anlattığımızdan dolayı bu vatanın kolay kazanılmadığını, bu müzede çocuklar görecek çünkü kılıçları görecekler."
Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Eylül 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:26
Öğle 12:34
İkindi 15:54
Akşam 18:31
Yatsı 19:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı