Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?

Miras paylaşımı son derece hassas bir konudur ve çeşitli uyuşmazlıklar bu süreçte yaşanabilir. Bu kapsamda kardeşler arası anlaşmazlıklar ise sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alır.

AİLE 15.09.2024, 11:35
1
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Miras davalarında en çok karşılaşılan durumlardan biri, kardeşlerin mal paylaşımına itiraz etmesidir. Bu durum, miras nedeni ile açılan davanın uzamasına ve aile içerisinde de huzursuzlukların oluşmasına neden olur. Kardeşler arası mal paylaşımı son derece hassas ve titizlikle incelenmesi gereken bir konudur. Özellikle kardeşlerden birinin mal paylaşımına itiraz etmesi ya da mirasın satılmasına dair talepte bulunması işlerin çetrefilli bir hale gelmesine neden olur. Peki böyle bir durumda nasıl bir yol izlenir? Bu yazımızda sizlere, kardeşler arası mal paylaşımında yaşanan olumsuzlukları ve bu olumsuzluklar karşısında izlenecek yolları aktaracağız.
Kardeşler arası mal paylaşımında, varislerden birinin mirası satıp satamayacağı en çok merak edilen konular arasında yer alır. Varislerden biri miras payını satmak isteyebilir. Böyle bir durumda miras payı ancak diğer mirasçıların rızası ile satılabilir. Diğer mirasçılar satışa onay vermez ise satış işlemi yapılamaz. Elbirliği mülkiyeti durumundan paylı mülkiyete geçmiş olan miras ortaklıklarında ise durum farklıdır. Paylı mülkiyet ortaklığı çerçevesinde paydaşlardan biri payını diğer paydaşların onayını almaksızın üçüncü bir şahsa devredebilir. Böyle bir durumda diğer paydaşlar da ön alım hakkına sahiptir. Diğer paydaşlar miras payını üçüncü bir kişinin satın almasını engeller ve kendileri satın alabilir. Kardeşlerinden biri mal paylaşımı için itirazda bulunduğunda, mal paylaşımı için ortaklığın giderilmesi davası açılır. Bu davalar özel uzmanlık gerektiren davalardır. Bu davaların alanında uzman bir miras hukuku avukatı ile birlikte açılması ortaya çıkabilecek hak kayıplarının önüne geçmesi açısından son derece önemlidir.
Mal paylaşımı başvuru ile gerçekleştirilir. Başvurunun onaylanması ve mal paylaşımı gerçekleşmesi için tarafların sulh hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Sulh hukuk mahkemesine bay paylaşım için başvuru yapıldığında ilk olarak başvurunun onaylanması ve ardından mal paylaşımı için gerekli işlemlerin yapılmasına başlanır.
Mal paylaşımında kişiler, herhangi bir anlaşmaya varamaz ise mirasın paylaştırın masa davası açılır. Mal paylaşımı davası olarak dava Türk Medeni Kanunu’nda yer almaktadır. Mirasçılar, mirasın paylaşımı ile ilgili kendi aralarında anlaşamaz ise mirasçılardan her biri mal paylaşımı davası açmayı talep edebilir. Bu davada görevli mahkemeler aracılığı ile miras paylaşımı mahkeme tarafından yapılabilmesi sağlanır. Kardeşler arası mal paylaşımı davaları miras hukuku bünyesinde görevli mahkemelerce gerçekleştirilir. Mal paylaşım davasında mirasçılar tüm mirasın paylaştırılması ile ilgili talepte bulunabilir. Ancak belli malların paylaştırılması da talep edebilir. Bu paylaşım talepleri içerisinde değerli eşyalar, para ya da mirasçının bıraktığı arsa gibi çeşitli mallar yer alır. Malların sadece belli bir kısmını paylaştırılması yönünde talep açılması ve bu talebin kabul edilmesi halinde, malların tamamına karşı miras bırakan kişi için karşı dava açılmasına gerek duyulmaz. Burada sadece miras paylaşımı yapılmayan malların paylaştırılması için dava başvurusu yapabilir. Kardeşler arası mal paylaşımı davasında görevli olan mahkeme mal paylaşımı işlemlerini gerçekleştirir ve gerekli kararların alınmasını sağlar.
Paylaşılamayan miras mahkeme yoluyla katılabildiği gibi aynen taksim ile de paylaştırılabilir. Bu durumda miras olan malları paylaşmayan mirasçılardan biri ya da birkaçının ortaklığın giderilmesi davası açmak için başvuru yapılması gerekmektedir. Elbirliği mülkiyeti kapsamında olan ortaklığın paylı mülkiyet ortaklığı olarak değişmesi ile paydaşların miras payını diğer mirasçıların rızasını almadan üçüncü bir kişiye satabilme imkanını elde edilmiş olur. Bu durumda paydaşlar, payları üzerinde tasarruf elde edebilir. Paylı mülkiyete geçiş için mirasçıların oy birliğinde bulunması ya da dava yoluna başvurması gerekmektedir.
Kaynak: Haber merkezi

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı