Kelecoş nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Özellikle doğu bölgesinde yer alan illerimizde sıklıkla yapılan kelecoş, Türk mutfağının da en önemli lezzetleri arasında yer alıyor. Kelecoş yemeğinin nasıl yapıldığını ve dikkat edilmesi gerekenleri sizler için kaleme aldık.

AİLE 06.07.2024, 11:45
1
Kelecoş nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Özellikle Sivas’ta sıklıkla yapılan kelecoş tarifi, Van mutfağına ait olan keledoş ile sık sık karıştırılmaktadır. Ancak bu iki tarif tamamen farklı mutfaklara ve malzemelere aittir. Bir tür kurutulmuş yoğurt olan peskütanla yapılan kelecoşu sizler de evinizde kolayca yapabilirsiniz.
Sivas mutfağının yöresel tatlarından biri olan kelcoşun nasıl yapıldığın ve hangi malzemelerin bu tarifte yer aldığını sizler için derledik.

Van yöresinin en meşhur tatlarından biri olan keledoş ile sıklıkla karıştırılan kelecoş, Sivas yöresinin geleneksel çorbaları arasında yer alır. Bilindiği gibi Türk mutfağında ve kültüründe çorbanın yeri her zaman ayrı olmuştur. Soğuk kış günlerinde insanın içinin ısınmasını sağlayan sıcacık, dumanı üzerinde çorbalar aynı zamanda ana yemeklere geçilmeden önce midenin rahatlamasını da sağlıyor. Soğuk günlerde sıcak sıcak içilen çorbalarımız olduğu gibi sıcak günlerde soğuk soğuk içilen çorbalarımızda Türk mutfağında yer alıyor. Ancak bu yazımızda sizlere peskütan ile yapılan kelecoştan bahsedeceğiz. Bunun için de ilk olarak kelecoş yapmak için hangi malzemelere ihtiyacınız olduğuna değineceğiz. İşte kelecoş için gerekli olan malzemeler;

Evinde ilk kez kelecoş deneyecek olanlar, bu çorbanın zorlayıcı bir yapım aşamasına sahip olduğunu düşünebilir. Ancak kelecoş yapmak sandığınız kadar zor değildir. Ortalama olarak bir saat içerisinde hazırlayıp, pişirebileceğiniz bu çorba ile altı kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Klasik akşam yemeklerinize, yöresel bir tat katmak için kelecoş çorbasını tercih edebileceğiniz gibi yemek sofralarında ağırlayacağınız konuklarını için de bu lezzetli yöresel çorbayı yapmayı tercih edebilirsiniz. Kolay ve tam kıvamında kelecoş çorbası yapabilmek için izlemeniz gereken adımları şu şekilde sıralayabiliriz;

Kelecoş yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, peskütanı sulandırdıktan sonra çorbaya katılma aşamasıdır. Bu aşamada pekütanın kesilmemesi için sürekli olarak çorbanın karıştırılması gerekir. Aksi halde pek de hoşunuza gitmeyecek bir tat meydana gelecektir. Bunun yanı sıra çorba için tercih edilecek etlerin taze ve kuzu eti olmasına da dikkat edilmelidir. Nitekim kelecoş çorbasına tadını veren kuzu etidir. Tüm bu püf noktalarında ve yapım aşaması sıralamasına dikkat ederek, oldukça lezzetli bir çorba hazırlayabilirsiniz.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı