Kiracıları yakından ilgilendiren haber geldi! Kiralar ne kadar olacak?

Türkiye genelinde Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırın kaldırılmasıyla birlikte bundan sonra kira artış oranı TÜFE 12 aylık ortalamasına göre hesaplanmaya başladı

EKONOMİ 05.07.2024, 08:20
3
Kiracıları yakından ilgilendiren haber geldi! Kiralar ne kadar olacak?
Türkiye genelinde yüzde 25 kira sınırının kaldırılmasıyla milyonlarca kiracı kiralarına ne kadar zam geleceğini merak ediyor. Konut kiralarında yıllık zam oranı yeniden TÜFE 12 aylık ortalamasına göre hesaplanmaya başladı.
Türkiye'de genelinde 12 aylık TÜFE'ye göre, ortalama 20 bin liralık kira için 13 bin lira zam yapılacak. Geçtiğimiz gün açıklanan enflasyon verileriyle birlikte tavan zam oranı yüzde 65.07 olarak belirlenmiş oldu. 2 Temmuz itibarıyla yıllık zam dönemi gelen konut kiracıları bu oranda zam yapacak. Ev sahipleri ise bu oran üzerinde zam talep edemeyecek.
Enflasyon düşüş trendine girmiş olsa da zaten yüksek seviyeye ulaşan konut kiraları için yüzde 65 büyük bir fark olacak.
Yayınlanan Endeksa verilerine göre İstanbul’da ortalama kira 20 bin lira seviyesini aştı. Mevcutta 20 bin lira kirası bulunan bir tüketici, yüzde 65 olarak zam yaptığında 13 bin lira fark koyacak; kirası 33 bin liraya çıkacak.
Türkiye genelinde birçok ev sahibi kira zam sınırlaması nedeniyle evini yeni kiraya çıkacak ev sahipleri ve bazı emlakçıların yüzde 25 sınırına takılmamak için 2 Temmuz’u beklediği görülmüştü. Aynı zamanda bu sınır nedeniyle evini 2 yıldır kiraya vermeyenler de olmuştu. Emlakçılar, bu tarihten itibaren kiralık olarak sisteme girecek konutların sayısında artış olacağını ifade ediyor.
Altın Emlak Global Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 12 aylık TÜFE ortalamasının kiracıların zam oranları için üst sınır olduğunu hatırlattı.
Konut piyasasında bozulan arz talep dengesi ve enflasyonist ortamla birlikte artan kiraları dengelemek için hükümet tarafından 8 Haziran 2022’de Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirilmiş; karar iki yıl uygulanmıştı. 2 Temmuz 2024’e kadar olan kira sözleşmelerinde kira zamları yüzde 25 seviyesinde yapıldı ancak bu tarihten sonraki zamlar TÜFE ortalamasıyla yapılmaya başlandı. Kirası 15 bin lira olan bir tüketicinin zam dönemine göre ödediği bedelde 6 bin lira fark olacak.
Mevcutta TÜFE ortalaması yüzde 65.07 oldu. Zam için üst sınır olarak bu oran kabul ediliyor. Kanunlarda kira sözleşmelerinde TÜFE ortalaması üzerinde yazılan her türlü oran geçersiz. Türkiye genelinde  TÜFE ortalaması altında sabit bir zam sözleşmeye eklenip uygulanabilir. Dava sürecinde olan kiracılar da yenileme döneminde yasal oranı uygulamak zorunda. İş yerleri için kirada bir zam sınırı uygulanmadı. Onlar için mevcut TÜFE ortalama sistemi devam ediyor.
Özelmacıklı, “Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kiracı bulunduğu tahmin ediliyor. Bu sınırlama ile birçok mal sahibi yatırım amaçlı konut almaktan vazgeçmişti, hatta kiralık daire oldukça azalmıştı. Kiralık konut arzını artırmaya yönelik politikalar geliştirmeliyiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Temmuz 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:20
Öğle 12:49
İkindi 16:40
Akşam 20:08
Yatsı 21:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı