Kurban eti nasıl saklanmalı ve yenmelidir? Uzmanlardan çok önemli tavsiyeler

Kurban Bayramı'nın idrak edildiği şu günlerde uzmanlar, kurban etinin saklanması ve tüketilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bu uyarılara kulak vermek çok önemli.

AİLE 26.06.2024, 16:55
Kurban eti nasıl saklanmalı ve yenmelidir? Uzmanlardan çok önemli tavsiyeler
Kurban Bayramı, et tüketiminin arttığı özel günlerden biridir. Ancak, kurban etinin sağlıklı bir şekilde işlenmesi ve saklanması, tüketim sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.
Halk Sağlığı uzmanları kurban etinin yıkanmadan kıyma yapılmaması gerektiğini, etin dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini ve dondurulacaksa porsiyonlar halinde dondurulması gerektiğini vurguladı. İşte konu ile alakalı diğer önemli bilgiler.

Uzmanlara göre, kurban etinin yıkanmadan kıyma yapılması sağlık açısından uygun değildir. Etin soğuk su ile yıkanarak temizlenmesi, üzerindeki mikrobiyal yükün azaltılmasına katkıda bulunur.
Kesilen etin birkaç gün dinlendirilerek tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, aynı gün tüketilecek etin ise buzlu suda bekletilerek içindeki kanın boşaltılmasının ardından pişirilmesinin daha uygun olacağını ifade etti.

Dondurucuda saklanacak etin porsiyonlar halinde ayrılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kıyma yapılacak etin ise soğuk su ile yıkandıktan sonra hazırlanmasının sağlık açısından önemli olduğunu belirtti.
Kavurma yaparken etin kendi yağının genellikle yeterli olduğunu, bu nedenle fazladan yağ eklenmemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, çok gerektiğinde ise sadece az miktarda sıvı yağ kullanılmasını önerdi.

Uzmanlar et tüketimi sırasında yanında yoğurt ya da ayranın tercih edilmesinin sindirim açısından faydalı olduğunu söyledi. Bunun yanında haftada 500 gramdan fazla kırmızı et tüketiminin sağlık için önerilmediğini hatırlattı. Bu nedenle, et ürünlerinin haftanın günlerine bilinçli bir şekilde dağıtılmasının önemine dikkat çekti.

Kurban Bayramında kesilen kurbanlığın etinin saklanması ve ne zaman tüketilmesi gerektiği büyük önem taşır. Kesilen ve parçalara ayrılan kurban etinin soğuk su ile yıkandıktan sonra kavurma veya haşlama gibi pişirme yöntemleri ile hazır hale getirilmesi öneriliyor. Haşlanan et ve suyunun ayrı ayrı saklanması, etin lezzetini korumasına yardımcı olurken, aynı zamanda gıda güvenliği açısından da önemlidir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı