Küresel piyasalarda temkinli bekleyiş

Küresel piyasalarda ekonomik gidişat karışık ilerleyişini sürdürüyor. Amerika Merkez Bankası Fed'in faiz kararı para piyasalarını doğrudan etkiliyor. Öte yandan Dolar, Euro para paritesi yavaş yavaş dengeleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'da Türkiye'deki ekonomiye yönelik açıklamalarda bulundu. İşte para piyasalarındaki önemli bekleyiş ve güncel rakamlar...

EKONOMİ 11.06.2024, 10:00
Küresel piyasalarda temkinli bekleyiş
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın alacağı para politikası kararları ve ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesinde temkinli bir seyir izleniyor.
Yatırımcılar, Fed'in bu hafta ve gelecek ayki toplantılarda faizi sabit bırakıp bırakmayacağını ve banka başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra "nokta grafiği"nde olası faiz indirimlerine dair ipuçlarını takip ediyor.
Yarın ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve perşembe günkü Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri, Fed'in gelecekteki para politikasına dair sinyal verecek.
ABD'de eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 55, kasımda ise yüzde 83 seviyesinde.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, aşırı sağcı partilerin performansını artırması ve Fransa'da parlamentonun feshedilmesi üzerine 30 Haziran-7 Temmuz'da ülkede erken seçime gideceğini duyurdu.
Aşırı sağın seçimde yükselmesi Avrupa devlet tahvillerini olumsuz etkiledi. Fransız tahvillerinin bölge ülkelerinin tahvilleri ile getiri farkı yükseldi.
Dolar/Euro paritesi, dün yüzde 0,4 azalışla 1,0760'tan tamamladı.
Asya pay piyasalarında karışık bir seyir öne çıkarken, "Dragon Boat" Festivali tatilindeki düşük talep turizm firmalarının hisse fiyatını baskılıyor.
Cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikası kurulu toplantısında faizin sabit bırakılması bekleniyor. Bankanın tahvil alımlarını azaltabileceğine dair öngörüler arttı.
Yükseliş eğilimini üst üste üçüncü işlem gününe taşıyan dolar/yen paritesi, şu dakikalarda önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 157,29 seviyesinden işlem görüyor.
BIST 100 endeksi, dün önceki kapanışa göre yüzde 1,39 azalışla 9.997,91 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün dalgalı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 32,3756'dan tamamladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Tüketim ağırlıklı değil, daha çok üretim, ihracat, yatırım ağırlıklı bir büyüme kompozisyonuyla yolumuza devam ediyoruz. Enflasyonla mücadele ederken bir taraftan da büyümeyi ve istihdamı sürdürme çabası içindeyiz." dedi. Borsa kazançları üzerinden bir verginin söz konusu olmadığını ifade etti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Haziran 2024
İmsak 03:27
Güneş 05:13
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı