Son Dakika

Merkez Bankası faiz indirimine gidecek mi? Ünlü kuruluşlardan dikkat çeken öngörüler...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz oranlarını sabit tutması, küresel finans devlerini harekete geçirdi. Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays ve Morgan Stanley gibi önde gelen kuruluşlar, Türkiye ekonomisi ve faizler hakkındaki öngörülerini raporlarla paylaştı.

EKONOMİ 29.06.2024, 18:00
1
Merkez Bankası faiz indirimine gidecek mi? Ünlü kuruluşlardan dikkat çeken öngörüler...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri sabit tutma kararı, uluslararası finans kurumları arasında farklı yorumlara yol açtı. Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays ve Morgan Stanley gibi dev kuruluşlar, Türkiye ekonomisi ve faiz beklentilerine ilişkin raporlarını yayımladı.

Goldman Sachs analistleri, TCMB'nin faizleri yüzde 50'de tutmasını öngördüklerini ve yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve enflasyon beklentilerindeki düşüşle birlikte ilk faiz indiriminin gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Raporda, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 36 olarak belirtilirken, faiz indiriminin de 3. çeyreğin sonunda gerçekleşeceği öngörülüyor.

Barclays, TCMB'nin şahin mesajına dikkat çekerek 2025'in Ocak ayına kadar faizlerin sabit kalmasını bekliyor. Fakat, dezenflasyon sürecinin hızlı olması durumunda 2024'ün son çeyreğinde de erken bir faiz indirimi olabileceğini vurguluyor.

Morgan Stanley, TCMB'nin faizleri sabit tutmasını ve şahin iletişimini uzun süreli sıkı para politikası duruşunun devamına işaret olarak yorumluyor. Raporda, politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 50 seviyesinde kalması ve faiz indirimlerinin 2025'in ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor.

JPMorgan ise TCMB'nin enflasyondaki risklere karşı tetikte olduğunu ve faiz indirimlerinin kademeli olarak başlayabileceğini belirtiyor. Raporda, 2024 yılı sonu için politika faizi tahmini yüzde 45 olarak belirtilirken, Kasım ve Aralık aylarında faiz indirimi bekleniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 02 Temmuz 2024
İmsak 03:32
Güneş 05:16
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı