Meyvelerinizi bu şekilde saklayın yazın tadını kışa taşıyın

Meyve ve sebzeleri kurutmak, uzun yıllardır gıdaları korumak için kullanılan bir yöntemdir. Fakat uzmanlar, dondurma yönteminin kurutmaya göre birçok avantajı olduğunu savunuyor.

AİLE 25.06.2024, 11:50
Meyvelerinizi bu şekilde saklayın yazın tadını kışa taşıyın
Geleneksel olarak gıdaların saklanması için kullanılan kurutma yöntemi, günümüzde yerini daha vitamin değerleri yüksek olan dondurma yöntemine bırakıyor.
Uzmanlar, özellikle meyve ve sebzelerin besin değerlerini korumak adına dondurarak saklama yöntemini tavsiye ediyorlar. Peki neden kurutma yerine dondurma tekniğini kullanmalıyız? İşte uzmanların görüşleri.

Konu ile alakalı açıklamada bulunan uzmanlar, güneşte kurutulan meyve ve sebzelerin güneş ışınlarına maruz kaldığı için bazı vitaminleri kaybettiğini belirtiyor.
Bu durum özellikle C vitamini gibi hassas vitaminler için geçerli. Güneşte kurutulan gıdalarda en büyük kaybın C vitamininde olduğunu vurgulayan gıda uzmanları, B grubu vitaminlerin kaybının da güneşte kalma süresine bağlı olarak değiştiğini ifade ediyor.
Buna karşılık, derin dondurucuda saklanan gıdaların A, B ve C vitamini açısından oldukça zengin kaldığı söyleniyor.

Kurutma işlemi sırasında meyve ve sebzelerdeki minerallerin kaybolmadığını aktaran uzmanlar, bu süreçte suyun uçurulmasıyla minerallerin daha fazla miktarda kaldığını belirtiyor.
Uzmanlar ayrıca lif oranının yüksek olması nedeniyle kuru meyve ve sebzelerin bağırsak sağlığı için önemli olduğunu vurguluyorlar. Kuru erik, üzüm, kayısı ve incir gibi meyveler demir ve kalsiyum açısından zengin içeriklere sahip oldukları için özellikle önem taşıyor.

Uzman isimler, kurutulmuş meyvelerin enerji verici özelliği sayesinde sporcular, okul çağındaki çocuklar ve çalışanlar için ideal bir atıştırmalık olduğunu belirtiyorlar. Kuru meyvelerin ani kan şeker düşüklüklerini önleyici etkisi olduğunu ve bu sayede ani enerji ihtiyacının karşılanabileceğini ifade ediyorlar.
Ancak kurutulmuş meyvelerde şeker oranının yüksek olması nedeniyle tüketilen miktarın dikkatli ayarlanması gerektiğine de dikkat çekiyorlar.
Gıdaların saklanma yöntemleri besin değerlerini etkiliyor ve uzmanlar vitamin kaybını en aza indirmek için dondurarak saklama yöntemini öneriyorlar. Bu yöntem ile gıdaların besin değerleri korunurken, aynı zamanda mikroorganizma üremesi de azaltılmış oluyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Haziran 2024
İmsak 03:29
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı