Mide sorunlarının önüne geçiyor, basmati pirincinin faydalarına inanamayacaksınız

Son dönemlerin en popüler pirinç çeşitlerinden olan basmati pirincinin faydalarını sizler için bir araya getirdik. İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 27.06.2024, 22:20
1
 Mide sorunlarının önüne geçiyor, basmati pirincinin faydalarına inanamayacaksınız
Asya mutfaklarının demirbaşlarından olan pirinç, ülkemizde de fazlaca tüketilmektedir. Yalnızca içeriği ile değil faydaları ile de dikkat çeken pirinç, son dönemlerde ‘basmati’ ismi verilen türü ile adından söz ettirmektedir.
Basmati pirinç son dönemlerde birçok yemek tarifinde sıklık ile kullanılan bir pirinç türüdür. Bu türün normal pirince nazaran çok daha faydalı olduğu bilinmektedir. Peki, basmati pirinci ile pilavlık pirincin farkı nedir? İşte konuya dair merak edilenler…

Basmati pirinç ince ve uzun tanelidir. İlk bakışta diğer pirinç türlerinden ayrılabilen bu pirinç türü, özellikle Hindistan ve Asya ülkelerinde yetiştirilir.
Kahverengi ve beyaz olmak üzere iki ana türü bulunan basmati pirinci, düşük yağ oranı ve yüksek karbonhidrat oranı ile bilinmektedir. Bazı diyet listelerinde yer alan bu pirincin bol su ile pişirilmesi gerekmektedir.

Basmati pirinci düşük glisemik indeksi ile bilinir. Kan şekerinin dengelenmesinde rol alan bu pirinç türü, ayrıca açlık hissini bastırdığı için kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.
Gluten içermeyen basmati pirinci, çölyak hastaları tarafından da tercih edilebilir. Böbrek sağlığını destekleyen bu pirinç türü, böbrek taşı oluşumunun önüne geçer. Mineral içeriği bakımından zengin olduğu için uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını düşüren basmati pirinci, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek isteyen kişiler tarafından tercih edilebilir.
Sindirimi zor olmadığı için bağırsak ve mide sorunlarına yol açmayan basmati pirinci, spazm, kramp gibi istenmeyen durumların da önüne geçer.

Basmati pirinci uzun, ince ve sert tanelere sahiptir. Pişen basmati pirincinin taneleri normal boyutunun iki katına kadar çıkabilir. Kendine özgü bir kokusu bulunan bu pirinç türü, bu özelliği ile normal pirinçten ayrılır. Ayrıca basmati pirinç ile normal pirinç arasında ciddi bir fiyat farkının bulunduğu da bilinir. Basmati pirincin fiyatı normal pirincin fiyatına göre çok daha yüksektir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı