Moto kuryelere vergi yolda! Yeni torba yasa meclise sunulacak

Türkiye genelinde uygulanan sıkı para politikası kapsamında vergi açığı bulunan sektörlerde düzenlemelere gidiliyor. Buna göre, kayıt dışı çalışan moto kuryeleri vergilendirmek amacıyla yeni torba yasada çalışmalar başladı.

EKONOMİ 13.06.2024, 10:35
1
Moto kuryelere vergi yolda! Yeni torba yasa meclise sunulacak
Türkiye genelinde sektörlerde vergi açıklarını önlemek için yeni düzenlemeler getiriliyor. Buna göre, Meclise sunulacak torba yasada  kayıt dışı çalışan moto kuryeleri vergilendirmek amacıyla yasa hazırlıyor.
Ekonomim'in haberine göre, yasa taslağı, moto kuryelerin gelir vergisi kapsamına alınmasını ancak daha basit bir vergilendirme usulüne tabi olmalarını ve belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmelerini içeriyor.
Yapılacak olan düzenleme ile Moto kuryelerin, Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açtırmaları ve tüm hasılatı bu hesap üzerinden tahsil etmeleri gerekecek.
Moto kuryelerin bankalara yatıracakları paraların yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacak. Yıllık brüt hasılatı 3 milyon lirayı aşmayan moto kuryeler beyanname vermeyecek. 3 milyon lirayı aşan kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek. Meclise sunulacak torba yasa eğer geçerse 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Torba yasa ile birlikte  kayıt dışı çalışmayı azaltmak, vergi gelirlerini artırmak ve moto kuryelerin haklarını korumak olduğunu ifade edildi. Bazı moto kurye temsilcileri düzenlemeye olumlu yaklaşırken, bazıları ise stopaj oranının yüksek olduğunu ve 3 milyon lira sınırının yetersiz olduğunu açıkladı. Yapılan yeni düzenleme moto kurye sektörünü ve moto kuryelerin gelirlerini ne kadar etkileyeceği ise henüz bilinmiyor.
Kaynak: Ekonomim, Karar

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Haziran 2024
İmsak 03:28
Güneş 05:13
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı