Son Dakika

Muş'ta 100 yıllık geleneksel ceviz hasadı sezonu açıldı!

Muş il merkezine otuz kilometre mesafedeki Yücetepe köyünde yüzyıllık bir gelenek olarak devam eden ceviz hasadı, bu yıl da yerli halkın büyük bir coşkuyla katılımıyla başladı.

EKONOMİ 04.10.2024, 15:10
Muş'ta 100 yıllık geleneksel ceviz hasadı sezonu açıldı!
Muş'a 30 km mesafedeki Yücetepe köyünde, yaklaşık yüz yıldır her yıl ekim ayında düzenlenen geleneksel ceviz hasadı, bu yıl da start aldı.
Köy muhtarının camii hoparlöründen yaptığı duyuru ile başlayan ceviz hasadı, çevre köylerden ve il dışından gelen gurbetçilerin de katılımıyla adeta bir şenliğe dönüştü. Sabahın erken saatlerinden itibaren traktörleriyle bahçelere akın eden vatandaşlar, hasat edilen cevizleri hem satarak geçimlerine katkı sağladı hem de kışlık için depolayarak geleceğe yatırım yaptı.
Köyün yüksek kesimlerindeki 5 bin ceviz ağacından elde edilen cevizler, hem kalitesi hem de verimiyle göz dolduruyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu toplu hasat, köyde her yıl adeta bir bayram havasında geçiyor. Nesilden nesile aktarılan tekniklerle cevizleri toplayan köylüler, doğal ortamlarda büyüyen cevizlerin bölgeye özgü bir lezzet sunduğunu belirtiler.
109 yıldır her ekim ayında ceviz hasadı yaptıklarını aktaran Yücetepe Köyü Muhtarı Vahdettin Akçan, hasada ilişkin şunları söyledi:
Camiden anons yapılmasının ardından köylüler olarak ceviz toplamaya geldiklerini dile getiren Ramazan Yıldırım ise "109 yıldır bu geleneğimiz var. Herkes bu uygulamadan memnun. Bir sıkıntımız yok. Muhtarımız belli bir gün seçiyor ve köylülerle birlikte ceviz topluyoruz. Bu ayımız bir festival gibi. Ailecek buraya geliyoruz. Heyecan var" diye konuştu.
"Eski muhtarların da yaptığı gibi bir gün belirliyoruz ve camiden anons geçiyoruz. Herkes gidip belirlediği bölgede ceviz topluyor. Ceviz hasadı yaklaşık 10 gün sürüyor. Herkes yılın bu mevsiminde heyecanla ceviz hasadını bekliyor. Ceviz toplanmasından herkes memnun. Yaklaşık 5 bin ceviz ağacımız var. Vadideki ceviz ormanımız köye 5 kilometre uzaklıkta. Yolu biraz kötü. Köylüler cevizlere traktör ve atlarla geliyor. Cevizler köyün ortak malı, herkese eşittir. Hasat 10 gün sürüyor. İhtiyacına göre cevizleri satan da var. Dışarıdan gelen gurbetçilerimiz var, onlar da bugünü bekliyorlar. Köyümüz 339 hane, bin 117 nüfusumuz var."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı