Son Dakika

Ölümcül enfeksiyon oranında artış, uzman isimden 'pandemi' uyarısı

Uzun süren pandeminin ardından sonunda virüsler ve diğer mikroplar açısından rahat bir sürece girilmiş olduğu ümit edilirken uzman isimden herkesi tedirgin eden bir açıklama geldi. İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 30.06.2024, 14:35
Ölümcül enfeksiyon oranında artış, uzman isimden 'pandemi' uyarısı
2019 yılının sonlarında Çin’de ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede birçok kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs salgını, uzun süren kapanma tedbirlerinin alınmasına yol açmıştı. Koronavirüs salgını tedbirleri çerçevesinde hem sokağa çıkma yasakları uygulanmış hem de zorunlu olmadıkça seyahat edilmesi engellenmişti.
Aşıların yaygın olarak uygulanması, diğer tedbirlere dikkat edilmesi gibi gelişmelerin ışığında kontrol altına alınan ve bugün herhangi bir sorun teşkil etmeyen koronavirüs, yerini yeni virüslere ve diğer mikroplara bıraktı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmış olan sağlık verileri ışığında önemli açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vatandaşları uyardı.
Geçtiğimiz günlerde bazı başlıklar altında önemli veriler paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu, ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri ile şaşkınlık yaramıştı. Kamu kurumu tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz yıl enfeksiyon ve parazit kaynaklı hastalıklar sebebi ile yaşamını yitiren kişi sayısı, son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Enfeksiyon ve parazit kaynaklı hastalıklar sebebi ile 2018 yılında 10 bin 854 kişi hayatını kaybederken bu sayı 2023 yılında 19 bin 591’e ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini paylaşmasının ardından Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan önemli bir açıklama geldi. Mevcut verileri değerlendiren Ceyhan, sözleri ile tedirginlik oluşturdu.
Son dönemlerde gerçekleşen ölümlerin daha çok viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklandığını belirten Ceyhan, şu an ülkemizde ve birçok dünya ülkesinde ölüme neden olabilen solunum yolu enfeksiyonlarının tamamında artış yaşandığını vurguladı.
Solunum yolu enfeksiyonlarının aşı yaptırmamaya bağlı olarak ölümlere sebep olabileceğini ifade eden Ceyhan, koronavirüsün dünyada bitmediğinin altını çizdi. Her gün birçok ülkede koronavirüs vakasının kayda geçtiğini ve yeni varyantların ortaya çıkmaya devam ettiğini belirten Ceyhan, ayrıca kızamık ve menenjit vakalarının da arttığını ifade etti.
Aşının enfeksiyonlardan korunma noktasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ceyhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Devletin alacağı önlemleri sürekli olarak konuşuyoruz. Aşılama oranlarının artırılması gerekir. Aşı ile ilgili yalan bilgilerin bu denli rahat bir şekilde yayılmaması gerekir.”
Koronavirüsün yok olmadığının altını çizen Ceyhan, özellikle yaz aylarında ülkemize gelen turistler ile birlikte bu tip hastalıkların yayıldığını ifade etti. Dolayısı ile risk gruplarının mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerektiğini hatırlatan Ceyhan, yeni pandemilere dikkat çekti.
Koronavirüs salgınının yaşayacağımız son salgın olmadığının bilincinde olunması gerektiğini belirten Ceyhan, ‘Yeni pandemiler yaşayacağız ancak depremde olduğu gibi zamanını bilemiyoruz’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 02 Temmuz 2024
İmsak 03:32
Güneş 05:16
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı