Ortak Türk alfabesi için anlaşmaya varıldı! 5 harf dahil edildi

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Bakü'de yaptığı toplantıda 34 harften oluşan ve Latin alfabesi temelli olan "Ortak Türk Alfabesi" için anlaşma varıldı.

GÜNDEM 12.09.2024, 08:50
Ortak Türk alfabesi için anlaşmaya varıldı! 5 harf dahil edildi
Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Bakü'de gerçekleştirdiği toplantıda dikkat çeken bir kararı onayladı. Buna göre,1991 yılından beri üzerinde çalışılan Ortak Türk Alfabesi projesi somut bir hale geldi.  Yapılan kapsamlı çalışmalar sonucunda 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi kabul edildi. 
Türkiye gazetesinden Murat Öztekin’in haberine göre, Türkiye’de kullanılmayan 5 harfin de (Ä - Ň - Ŭ -Q - X) yer aldığı müşterek alfabe, Türk dünyası ülkelerinin atacakları adımlar kapsamında  yeni alfabe önümüzdeki yıllarda kullanıma geçebilecek.
Kaynak: KARAR
Türk dünyası arasında ortak bir alfabenin günümüzde zaruri hâle geldiğini söyleyen Prof. Dr. Hayati Develi “Ancak bunu bir alfabe değişimi olarak görmek doğru değil. 29 harflik alfabeyi Türkiye’de kullanmaya devam edeceğiz. Sadece bazı farklı seslerin karşılığı da bilinecek. Böylece birbirimizin metinlerini okumamız kolaylaşacak. Ortak kültürel değerlerimiz daha kolay anlatılacak; ekonomik ve siyasi ilişkiler gelişecek. Bu durum uzun vadede kelime alışverişiyle bizi ortak bir dile ulaştırabilir” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Eylül 2024
İmsak 04:57
Güneş 06:17
Öğle 12:37
İkindi 16:05
Akşam 18:48
Yatsı 20:03
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı