Otomotivde önümüzde ki aylarda iflaslar gerçekleşebilir

Ekonomide yaşanan durgunluk her alanı etkilemeye devam ediyor. Özellikle ikinci el oto piyasasında yaşanan durgunluk esnafı zor duruma sokarken, fiyatlarda yaşanan artışlar ise ikinci el araç alımından uzak durmaya devam ediyor.

EĞİTİM 15.06.2024, 03:10
Otomotivde önümüzde ki aylarda iflaslar gerçekleşebilir
Otomobil piyasasında dalgalanmalar durmuyor. Pandemi döneminde başlayan krizin etkisi, artan ekonomik kriz otomotiv piyasasında ikinci el satıcılarında hareketliliği sona erdirdi. Galerici esnafı sektöre ilişkin adım atılmaması durumunda iflasların kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Otomotiv sektörü geçtiğimiz yıllarda özellikle yaz aylarının gelmesi ve bayram tatilleri her sene daha hareketli olurdu. Ancak pandemi ile birlikte sektörde başlayan kriz, özellikle ekonomik kriz ile daha da büyüdü. Yaklaşan Kurban Bayramına rağmen galericiler, satışlarda bir hareketlilik olmamasından şikayetçi. Sektöre bir destek sağlanmaması halinde galericilik sektörünün bitme noktasında olduğuna dikkat çekildi.

Piyasanın çok durgun olduğunu ifade eden Genç Otonomi Başkanı Tayfun Erden, vatandaşların para sıkıntısı yaşadığını ve burada banka faizlerinin yüksekliğini işaret ederek, esnafında bu konuda sorunlar yaşadığını ifade etti. Erden, esnafa destek sağlanması gerektiğinin altını çizerek, “Vatandaşlar için kredi faizlerinin düşmesi gerekli, esnafa ise kredi desteği sağlanmalı. Esnaflar bu imkanlar sağlanamaması durumunda iflas bayrağını çekecek. Piyasa allak bullak. Şuan Ocak-Şubat ayı neyse aynı haldeyiz. Esnafın elinde araba sayısı da arttı ve eski araçlar kaldı. Kemer sıkma politikası yapılıyor ama bu politika esnaf üzerinden yürütülmemeli” dedi.

Otomotiv piyasasının düzelmesi için geçmişte olduğu gibi yurtdışından ikinci el araç ithalatın önünün açılması gerektiğini ifade eden Erden, Gürcistan’ın bu sayede iyi duruma geldiğini belirterek, “Gürcistan Avrupa’da ki araçları ülkelerine çekmeye devam ediyor. Bu ülkemizde Erbakan hocanın zamanında ‘Permi Yasası’ ile bu ithalat yapılmıştı, şimdi de yapılmalı. İkinci el araç veya hurda hali ile de en azından yedek parça için gelmesi gerekli ki piyasada bir hareketlilik sağlansın. Hükümet bir an önce otomotiv alanında adım atmalı. Sadece otomobil değil yedek parçaların fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Pandemi ile birlikte ürün getirilemediği için elde olanların fiyatları arttı. Eskiden sıfır parça bulunmadığı zaman çıkma parça alıyorduk, öyle bir hale geldi ki çıkma parçalar orjinal parçalar ile aynı fiyata geldi” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Haziran 2024
İmsak 03:28
Güneş 05:13
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı