ÖTV’siz araç alınmayacak! Engellilere verilen indirim hakkı kalkıyor

Ekonomik krizin yan etkileri nedeniyle araç fiyatları uçtu. Türkiye genelinde birçok vatandaş ÖTV'siz araç almak için çaba sarf ediyor. Türkiye'de yaşayan engellilere sıfır araç alımında uygulanan indirim kaldırılıyor.

AİLE 24.06.2024, 08:05
ÖTV’siz araç alınmayacak! Engellilere verilen indirim hakkı kalkıyor
Türkiye'de son günlerde gündemi alt üst eden yeni vergi paketleri birçok alanda vatandaşımızın tepkisine neden oluyor. Yapılacak olan düzenleme ile  engelli bireylerin hayatını kolaylaştırması beklenirken ilk tepkiler engelli vatandaşlarımızdan geldi.  Yeni düzenleme kapsamında engellilerin yıllardır sahip olduğu ÖTV'siz araç alma hakkı tamamen ortadan kalkıyor. Yerine getirilen "araç alım desteği" ise yoksulluk sınırının altında yaşayan engellileri kapsıyor ve diğer sosyal yardımlardan mahrum bırakıyor.

Türkiye genelinde ÖTV'siz araç uygulamasında yaşanan suistimalleri ve savurganlığı önlemek amacıyla böyle bir karar aldıklarını belirtiyor. Ancak engelliler ve sivil toplum kuruluşları, bu düzenlemenin engelli haklarına yönelik büyük bir saldırı olduğunun dikkatini çekiyor. 

Yeni yapılacak düzenleme ile  birlikte, araç almak isteyen engelliler Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvuracak ve gelir durumlarını belgelemek zorunda kalacak. 
Yoksulluk sınırının altında olan engellilere araç alım desteği sağlanacak, ancak bu kişilerin diğer sosyal yardımları kesilecek. Bu durum, engellileri adeta bir "yoksulluk testi"ne tabi tutuyor ve araç alımı ile diğer temel ihtiyaçlar arasında bir seçim yapmaya zorluyor.

Kaynak: Karar
Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, "Bu apaçık engellinin ÖTV'siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?" diyerek tepkisini dile getirdi. Engelliler ve yakınları, sosyal medyada #EngelliHakkıYoksullukTestiDeğildir etiketiyle düzenlemeye karşı seslerini yükseltiyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Haziran 2024
İmsak 03:29
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı