OVP'de emeklilik sisteminede el atıldı! Prim gün sayısının önemi katlanacak

Orta Vadeli Program'da (OVP) el atılan konulardan birisi de emeklilik sistemi oldu. OVP'de emeklilik şartları yeniden belirlenirken ikinci emekliliği mümkün kılan bir sistem de yolda! 

EKONOMİ 08.09.2024, 11:25
1
OVP'de emeklilik sisteminede el atıldı! Prim gün sayısının önemi katlanacak
Emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapılmaya başlandı. Orta Vadeli Program ile aylık bağlama sistemi ve prim gün sayısında yapılan düzenlemelerle, sistemde uzun süre kalanlar daha avantajlı hale getirilirken ikinci emeklilik imkânı da çalışanlara sunulacak.
Orta Vadeli Program (OVP), Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. OVP'de önümüzdeki üç yıl için ekonominin yol haritası belirlenirken, sosyal güvenlik sistemi ve emeklilik düzenlemelerine yönelik önemli adımlar atıldı. OVP'de sosyal güvenlik mevzuatı günümüz koşullarına uygun hale getiriliyor.

OVP'de çalışanlara ikinci emekliliğin yolunun açılması, aylık bağlama sistemine yenilikler getirilmesi planlanıyor.
Emekli maaşlarının yalnızca ödenen primlere göre hesaplandığı mevcut sistemin aksine artık prim ödemeleri değil, prim gün sayısı büyük bir önem taşıyacak. Bu düzenlemeyle, sistemde daha uzun süre kalan ve daha fazla prim günü biriktiren sigortalılar daha avantajlı duruma geçecek. 
Eski sistem emeklilik hesaplamalarında üç farklı dönem göz önünde bulunduruluyor, her dönemde farklı aylık bağlama oranları uygulanıyor ve her yıl güncelleme katsayıları da değişiklik gösteriyordu. Bu durum, belli yıllarda emekli olanların daha yüksek maaşlar almasına yol açıyordu. Örneğin, enflasyon ve büyüme verileriyle hesaplanan güncelleme katsayısının 2024 yılı için, 2025 yılına kıyasla %30 daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. 2024 yılında emekli olmayan birisi 2025 yılını beklerse yüzde 30 daha düşük güncelleme ile maaşı hesaplanacak. 

Yeni sistemin, çalışma hayatında çok kalanların avantajlı olacağı bir yöntem getirmesiyle birlikte, yıllar arasındaki bu farklılıklarda ortadan kalkacak.
2025'in ikinci çeyreğinde hem kanun hem de idari düzenlemelerle hayata geçirilmesi planlanan yeni OVP sisteminde şu ifadeler yer aldı:
"Sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilerek sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir. Sosyal güvenlik sisteminin fiili ve yasal kapsamının genişletilmesi ve kapsamda yer almayan grupların sisteme girişlerinin sağlanması için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik uygulamalar geliştirilecek, sosyal güvenlik mevzuatı değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilecektir."

BES benzeri Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de OVP'de yer aldı.
Zorunlu olmayan ve 45 yaş altı çalışanlara uygulanan BES'teki Otomatik Katılım Sistemi ikinci emeklilik olarak uygulanacak. Çalışanlar yeni sistemle birlikte işverenlerin de katılımı ile hem SGK'dan emekli olacak hem de ikinci bir emeklilik imkanına kavuşacak.
Mevut sistemde çalışanlar her ay brüt ücretlerinin yüzde 3'ünü BES'e (Bireysel Emeklilik Sistemi) aktarırken devlette bunun yüzde 30'u kadar katkı yapıyor ve birikimler değişik fonlarda artıyordu. Bu sisteme işveren katkısı da eklenecek.
10 yıl 56 yaş olarak şu anda uygulanan kurallar yerine getirilince birikim sahibine toplu para ya da emekli maaşı ödenecek.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Eylül 2024
İmsak 04:55
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:06
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı