Oyun parklarında çocukları bekleyen tehlikeler! Mikrobiyolog uyarıyor: "Bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına dikkat"

Şehir hayatında binaların içine sıkışıp kalan çocukların enerjilerini atmak ve çocukluk gereği oyun oynama ihtiyaçlarını karşılamak için sıkça gittik tek kaçış noktası çocuk parkları. Bir nebze olsun nefes alsın diye mahallelerdeki parklara götürülen çocukları buralarda ne tür hastalıklar ve tehlikeler bekliyor? Çocuk oyun parklarında dikkat edilmesi gerekenlere işaret eden Mikrobiyolog uyarıyor: "Bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına dikkat"

AİLE 27.08.2024, 14:55
Oyun parklarında çocukları bekleyen tehlikeler! Mikrobiyolog uyarıyor:
Şehir hayatı insanı dört duvar arasına hapsederken bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. Bir nebze olsun nefes alsın diye mahallelerdeki parklara götürülen çocukları buralarda ne tür hastalıklar ve tehlikeler bekliyor? Çocuk oyun parklarında dikkat edilmesi gerekenlere işaret eden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver enfeksiyon riski uyarısında bulundu.

Temas edilen salınacak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanlarında önlem alınmadığı takdirde çocukların pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına yakalanabileceğine dikkat çeken Ada Alver, “Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra el hijyenine dikkat edilmeli, sık sık banyo yaptırılmalı, parkta giyilen kıyafetler ayrı olmalı” dedi.

Şehir hayatında binaların içine sıkışıp kalan çocukların enerjilerini atmak ve çocukluk gereği oyun oynama ihtiyaçlarını karşılamak için sıkça gittik tek kaçış noktası çocuk parkları. Ancak Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, oyun parklarının sanıldığı kadar masum olmadığını belirterek, ebeveynlerin dikkat etmeği gerekenleri söyledi. Anne ve babalara önerilerde bulunan Dr. Öğr. Ada Alver, "Açık hava ortamlarında güvenli görülen oyun parklarında, dolaylı kontaminasyon ve yetersiz bakım nedeniyle çocuklar ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir" dedi.
Çocukların sağlığını korumak adına ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususları paylaşan İpek Ada Alver şöyle devam etti: “Parklar pek çok nokta indirekt kontaminasyon riski taşıyor. İndirekt kontaminasyon enfekte bireyle direkt temas etmeden çocukların oyun alanlarındaki temas ettiği yapılar (salınacak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanları) aracılığı ile dolaylı yoldan enfekte olmalarıdır. Bu konuda ebeveynler önlem almazsa çocuklar temas yoluyla bulaşan pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarına yakalanabilir” ifadesini kullandı.

Bakımı yapılmayan parklardaki paslı çivi, demir ve kırık cam malzemelerin çocuğu yaralaması ve deri bütünlüğünü bozması ile tetanoz, kuduz başta olmak üzere kan yoluyla bulaşan diğer enfeksiyonların bulaş riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan İpek Ada Alver, “Bu nedenle yaralanmalara bağlı gelişebilecek enfeksiyon risklerine karşı çocuk oyun alanlarının bakımı ve dezenfeksiyonunun düzenli yapılması gerekmektedir” dedi. Öte yandan Ada Alver, çocuk oyun alanlarının bakımının enfeksiyonlara karşı önlemede ilk adım olduğunu belirtti.

Çocuk oyun park alanlarında çocukları bekleyen tehlikelerden söz eden Ada Alver, alanlarındaki kedi, köpek, fare, kirpi gibi hayvanların çocuk oyun alanlarına dışkı yoluyla Toxoplasma gondii başta olmak üzere pek çok bağırsak parazitini bulaştırdığını belirtti. Ada Alver şunları aktardı: “Çocukların kum ve toprakla teması sonrası ellerini ağzına götürmesi neticesinde bu bağırsak parazitleri fekal-oral yolla çocukların bağırsaklarına yerleşerek karın ağrısı, şişkinlik, ishal, halsizlik gibi belirtilere neden olmakta ve tedavi edilmezse daha ciddi semptomlara neden yol açabilmektedir” şeklinde ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Park esnasında ve sonrasında bu risklerden korunmak için neler yapılmasına dair önerilerde bulunan Ada Alver, “Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra özellikle el hijyenine dikkat etmeli, sık sık banyo yaptırılmalı, ellerin ve yere düşen emziklerin dezenfekte edilmeden direkt ağza teması engellenmeli, mümkünse parkta giydiği kıyafetler ayrı olacak şekilde daha yüksek sıcaklıklarda yıkanmalı, paslı çivi batması ya da cam kesmesi gibi yaralanma durumlarında pansuman yapılmalı ve bu tarz yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek yara bakımının yanında tetanoz ve kuduz riskine karşı koruyucu önlemler alınmalı” diyerek oyun parklarından çocuklara bulaşabilecek olası enfeksiyon risklerine karşı önlemler alınması konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 14 Eylül 2024
İmsak 04:52
Güneş 06:13
Öğle 12:39
İkindi 16:10
Akşam 18:55
Yatsı 20:11
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı