Petrol fiyatlarında belirsizlik sürüyor: Brent petrol varil fiyatı 90 dolar mı olacak?

Emtia piyasalarındaki en büyük soru: "Petrol fiyatları düşer mi, artar mı?" Bu hafta başında dünya basınına yansıyan üç farklı açıklama kafaları karıştırdı. Uzmanlar da petrol fiyatlarının geleceği konusunda net bir fikir birliğine varamıyor.

EKONOMİ 04.07.2024, 08:40
Petrol fiyatlarında belirsizlik sürüyor: Brent petrol varil fiyatı 90 dolar mı olacak?
Emtia piyasalarında son günlerin en hararetli tartışması petrol fiyatları. 80 doların üzerinde seyreden fiyatların nereye gideceği yatırımcıları ve analistleri ikiye bölmüş durumda. Bu hafta dünya basınında yer alan üç farklı açıklama ise kafa karıştırıyor.
Dünyaca ünlü yatırım bankası Citi, petrol fiyatlarının büyük bir düşüş yaşayacağını öngörüyor. Bankanın küresel enerji stratejisti Eric Lee, stok artışlarının fiyatları bu yılın sonunda 70-80 dolar arasına, 2025'e kadar da 60-70 dolar arasına düşüreceğini söylüyor. Lee, küresel petrol talebindeki büyümenin de yavaşlayacağını ve 10 yıl içinde zirveye ulaşabileceğini belirtiyor.
Teksaslı petrol danışmanlık şirketi Lipow Oil Associates ise Orta Doğu'daki gerilimlerin artmasıyla petrol fiyatlarının bu yıl 90 dolara kadar yükselebileceğini savunuyor. Şirketin Başkanı Andy Lipow, İsrail ile İran'ın desteklediği Hizbullah arasındaki gerilimlerin Basra Körfezi'nde arz kesintilerine yol açabileceğini ve bu durumun fiyatların yükselmesine neden olacağını ifade ediyor.
Goldman Sachs ise 2025 için petrol fiyatlarının varil başına ortalama 82 dolar seviyesinde kalacağını öngörüyor. Banka, bu yılki fiyatların ortalama 81 dolar olacağını tahmin ediyor.
Petrol fiyatlarının gidişatını etkileyecek bir diğer faktör de petrol talebindeki değişim. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinin 2030'dan önce zirveye ulaşacağını öngörüyor. OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais ise petrol talebinin zirvesine ulaşmasının yakın olmadığını savunuyor. Goldman Sachs analistleri ise petrol talebinin 2034 yılına kadar artmaya devam edeceğini söylüyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 07 Temmuz 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:19
Öğle 12:49
İkindi 16:39
Akşam 20:08
Yatsı 21:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı