Son Dakika

Porsche, Bentley, Ferrari, Maserati, Mercedes ve BMW'si olanlar Maliye'nin radarında

2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) araçları olanlar Maliye'nin radarına girdi.

EKONOMİ 29.07.2024, 19:45
1
Porsche, Bentley, Ferrari, Maserati, Mercedes ve BMW'si olanlar Maliye'nin radarında
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergide adaleti ve verimliliği artıracağız, daha çok kazanandan daha çok vergi toplayacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz." mesajı ve talimatı doğrultusunda, VDK, giderlerine göre vergi beyanında bulunmayan mükellefleri mercek altına aldı.
Vergi müfettişleri, lüks araç sahiplerinin bu araçları hangi gelirle edindiklerini ve bu geliri beyan edip etmediklerini araştırmaya başladı.
Lüks segmentte yer alan 7 bin 885 araç üzerinde yapılan çalışmalarda, gelir beyanında bulunmayan veya şirket ortaklığı bulunan veya ortaklıkları olmasına rağmen kar dağıtmayan mükellefler tespit edildi.
Bu lüks araçların 2022, 2023 ve 2024 model Porsche, Bentley, Ferrari, Lotus, Maserati, Mercedes (Maybach, G, S) ve BMW (740, I7) olduğu görüldü.

Bu çalışmalarda, kayıt dışı gelirle lüks araç satın alan mükellefler öncelikli hedef kitle olacak.
Yapılan incelemelerde, yaklaşık 3 bin aracın gerçek kişilere kayıtlı olduğu, bu kişilerden 2 bininin 7 bin şirkette ortaklığı olduğu, bunlardan sadece 300 şirketin 2022 ve 2023'te kâr dağıttığı tespit edildi.
İncelenen 780 aracın vergi mükellefi olmayanlara kayıtlı olduğu ve bu kişilerin gelir kaynağı olmadığı tespit edildi.
Lüks araç sahiplerinden sadece 150'sinin gelir yükümlülüğü olduğu, 100'ünün ise 1 milyon liranın altında kâr elde ettiği tespit edildi.
İncelemelerde, vergi mükellefi olmayan, şirkette ortaklığı olmayan ve başka gelir beyanı bulunmayanlara öncelik tanınıyor. Daha sonra şirkette ortaklığı olup kâr dağıtımı yapılmayan veya başka gelir beyanı bulunmayan mükellefler üzerinde çalışma yapılacak.
Bu kapsamda öncelikle 500 araç sahibi, gelirleriyle bağdaşmayan bu durumun kayıt dışı kazançlarıyla ilgili olup olmadığının tespiti için vergi incelemesine tabi tutuldu.

VDK soruşturması kapsamında çarpıcı örneklerle de karşılaştı.
Örneğin şirket sahiplerinin 2023 yılında 23 milyon lira bedelle Mercedes satın aldıkları, ancak şirketlerinin son iki dönemde sadece birkaç milyon lira dönem kârı elde ettiği ve kâr dağıtımı yapmadığı tespit edildi.
Yapılan kontrollerde araç bedellerinin şirketlerin banka hesaplarından gönderildiği ancak kayıtlara yansımadığı tespit edildi.
Başka bir örnekte ise gelir beyan etmeyen ve ortaklığı bulunmayan kişilerin 2023 yılında 27 milyon lira bedelle Bentley araç satın aldıkları tespit edildi.

Vergi müfettişleri söz konusu lüks araçların hangi gelir kaynağından elde edildiğini tespit ederek bu gelirlerin vergilendirilmesini sağlayacak. Yasal kaynağı tespit edilemeyenler için de kara para soruşturması yapılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, risk analiz birimlerinin yeni bulguları çerçevesinde bu tür ilk incelemelerin kapsamını genişletmeye ve genişletmeye devam edecek.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı