Protein takviyesi alanlar dikkat, karaciğerleriniz zarar görebilir

Günlük hayatında sağlıklı beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen gösteren yanı sıra yaşamını protein takviyeleri ile destekleyen kişilere, uzmanlardan önemli bir uyarı geldi. İşte ayrıntılar…

AİLE 05.07.2024, 11:35
Protein takviyesi alanlar dikkat, karaciğerleriniz zarar görebilir
Protein tozu vb. protein takviyeleri günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Sağlıklı yaşamı benimseyen ancak profesyonel olarak spor ile ilgilenmeyen birçok kişi, kas yapmak, forma girmek amaçları ile protein takviyelerinden destek almaktalardır.
Her gün düzenli olarak yürüyüş yapan kişiler tarafından dahi tercih edilir hale gelen protein takviyeleri, son olarak uzmanların uyarılarına konu oldu. Bilinçsizce alınan protein takviyelerinin ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabileceğini belirten uzmanlar, konuya ilişkin tüm detayları paylaştı.

Spor yapmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşama giden yolda olmazsa olmazlar arasında yer alır. Kişinin kendi bedenine, rahatsızlıklarına ve amacına uygun bir biçimde spor yapması, genel sağlık tablosunu olumlu yönde etkiler.
Spor yapmanın faydaları ile ilgili konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Fizyopatoloji ile Disiplinlerarası Gıda Metabolizma Klinik Beslenme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuray Yazıhan, önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Spor yapmanın kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürdüğünü belirten Yazıhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Düzenli olarak spor yapmak, kalp ve damar sağlığını destekler. Kilo kontrolüne yardımcı olur, metabolizmayı düzenler. Ayrıca spor yapan kişilerin kas ve kemik yoğunluğu artığı için osteoporoz riski azalır, yaşlanma süreci yavaşlar.”

Sporcuların kas yapabilmesi, performanslarının artabilmesi için protein alımına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Yazıhan, konuya ilişkin sayısal bilgilendirmelerde bulundu. Normal sağlıklı yetişkin bir bireyin gün içerisinde kilo başına 0,8 ila 1,2 gram aralığında protein alması gerektiğini belirten Yazıhan, profesyonel sporcularda ise bu durumun spor dallarına bağlı olarak değiştiğini ifade etti. Yazıhan’a göre sporcuların her gün kilo başına 16 ila 22 gram protein almaları gerekiyor.
Protein alımına özen göstermeyen kişilerin kas oluşumlarının yetersiz olacağına değinen Yazıhan, özellikle menopoz ve ilerleyen yaşla beraber kas yıkımının da artmaya başladığını vurguladı.

Protein her ne kadar insan sağlığı açısından önemli olsa da aşırı protein alımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle protein tozu gibi bilinçsizce ve sporcu olmayan kişiler tarafından tüketilmesi, geri dönüşü olmayan organ hasarlarına yol açabilir.
Yazıhan’a göre profesyonel olarak spor ile ilgilenmeyen kişilerin protein tozu, hormon vb. takviyeler konusunda son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde fazla protein takviyesi karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açabiliyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Temmuz 2024
İmsak 03:36
Güneş 05:20
Öğle 12:49
İkindi 16:40
Akşam 20:08
Yatsı 21:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı