PTT KEP yıllık abonelik ücreti nereye ödenir? İşte KEP hakkında merak edilenler!

KEP nedir, ne işe yarar? KEP adresi nasıl kullanılır? PTT üzerinden KEP nasıl alınır, ne kadar? İşte KEP adresine dair tüm merak edilenler…

EKONOMİ 23.07.2024, 13:40
2
PTT KEP yıllık abonelik ücreti nereye ödenir? İşte KEP hakkında merak edilenler!
‘Kayıtlı Elektronik Posta’ açılımına sahip olan KEP adresi, dijital sistemlerde gerçekleştirilir. Resmi yazışmaların yasal çerçevede ve güvenli bir şekilde yapılmasına imkan tanıyan bu adres hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde kullanılmaktadır.

Son dönemlerde arama motorları üzerinden KEP adresine yönelik sorgulamaların yapıldığı gözlenmektedir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde KEP adresine, bu adresin nasıl alınabileceğine ve daha pek çok detaya yer vermeye çalıştık. İşte merak edilenler…

E- ticaret alanında faaliyet göstermek isteyen kişilerin bilgi sahibi olmaları gereken konu başlıklarından biri de KEP’tir.
KEP; yasal evrak yollama, e- fatura, başvuru, sözleşme, ihale ve dilekçe gibi işlemlerde kullanılır. Görüşmelerin yasal çerçevede yapılmasına imkan tanıyan KEP, resmi yazışmaları hem kolaylaştırır hem de güvence altına alır.

Kayıtlı Elektronik Posta yani KEP, yıllık abonelik ücretine tabi tutulan bir sistemdir. KEP’in ana dağıtıcısı PTT’dir. Dolayısı ile bu adresin PTT’den alınması gerekir. Ancak PTT bazı kurumlara da bu alanda yetki vermiştir. PTT tarafından KEP ile ilgili yetkilendirilmiş olan bazı firmalar şu şekilde sıralanabilir:

PTT ve yukarıda sıralamış olduğumuz firmalara üzerinden KEP için başvuru oluşturulabilir. Başvurular yüz yüze tamamlanabilecekleri gibi firmaların online sistemleri üzerinden de oluşturulabilir. KEP adresi başvurusunda mobil imza veyahut da e- imza şartı aranmaktadır.

PTT üzerinden KEP adresi almak isteyen kişiler PTT KEP ekranını açmalılardır. Daha sonrasında açılan ekranın üst kısmında yer alan ‘Online başvuru’ kısmına tıklanmalı ve ‘Bireysel başvuru’ sekmesine geçiş yapılmalıdır. ‘Hemen başvur’ seçeneği tıklandıktan sonra adres ve hizmet detayları belirlenmelidir. Son olarak ‘Başvur’ seçeneğine tıklanarak başvuru süreci tamamlanmalıdır.
Başvurunun tamamlanmasını takiben e- imza ve diğer evraklar ile birlikte, başvurunun yapılmış olduğu PTT şubesine gidilmelidir.

KEP ücreti PTT tarafından yıllık olarak tahsil edilir. Kurumun 2024 yılı için belirlemiş olduğu yıllık KEP abonelik ücreti 150 TL’dir. Bu ücret hem yeni kayıtta hem de abonelik yenilemede talep edilir. Abonelik ücreti, PTT şubelerinden fiziki veyahut da online olarak gerçekleştirilebilir.
Üyelik süresi dolmadan aboneliğin iptali yapılabilir ancak böyle bir durumda abonelik ücretinin iadesi söz konusu değildir.

KEP ve e- yazışma iletilerinin 12 ay boyunca posta kutusunda saklanabilmesi için PTT’ye ödeme yapılması gerekir. Bu kapsamda kurumun 2024 yılı için belirlemiş olduğu senelik saklama alanı ücretleri şu şekilde paylaşılmıştır:

İleti büyüklüğü e- imza ile imzalanmış KEP ileti paketinin büyüklüğünü göstermektedir. İleti büyüklüğü aralık değerlendirmesi kapsamında başlangıç değeri aralığa dahil değildir ancak bitiş değeri aralık dahilinde ele alınır.
Sistem kapsamında gönderilen her KEP iletisi için adres başına ücretlendirme yapılır. Tüzel ya da gerçek kişi olarak KEP sistemine dahil olmuş olan kullanıcıların gönderdikleri e- yazışma iletileri de yine bu ücretlendirme uygulaması dahilinde değerlendirilir.
KEP ileti büyüklüğü 0- 5 MB aralığında ise ücret 6 TL olarak yansıtılır. İlave olarak tanımlanan her 5 MB için de yine 6 TL’lik bir ödeme tahsil edilir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı