Püf noktasını bilirseniz sahtesini asla yemek zorunda kalmazsınız! Sağlığınız için aman dikkat…

Gerçeği tüketildiğinde zarar değil, fayda sağlayan tereyağının sahtelerinden uzak durmak gerekiyor. Peki hakiki tereyağı nasıl anlaşılır? İşte hakiki tereyağını anlamının 4 püf noktası…

AİLE 31.08.2024, 14:55
Püf noktasını bilirseniz sahtesini asla yemek zorunda kalmazsınız! Sağlığınız için aman dikkat…
Prof. Dr. Canan Karatay’ın da önerisi olan doğal ve hakiki tereyağı tüketimi, kontrollü bir şekilde gerçekleştirildiğinde vücuda zarar değil, fayda sağlıyor. Faydalarından yararlanmak için tereyağının muhakkak gerçek olması gerektiğini sıklıkla yenileyen uzmanlar, sahte tereyağlarından uzak durmak gerektiğini de hatırlatıyor. Sahte ile gerçek yani hakiki olan tereyağını ayıracak ise birçok püf nokta bulunuyor. Peki hakiki tereyağı nasıl anlaşılır? İşte hakiki tereyağını anlamının 4 püf noktası…

Yağların yoğunluğunu ve gerçekliğini test etmek için sıkça kullanılan su testi, gerçek bir tereyağını saptamak için de kullanılabiliyor. Almış olduğunuz tereyağının gerçek olup olmadığını anlamanız için tereyağından bir parçayı sıcak su dolu bir bardağa atın. Ardından tereyağının erimesi gözlemlemeye başlayın. Şayet tereyağı tek parça eriyorsa endişelenmeyin, bu kesinlikle gerçek bir tereyağıdır!

Gerçek tereyağını anlamının temel yollarından biri olan kıvam, kesinlikle sandığınızdan daha çok ipucu verebilir. Gerçek tereyağı hazırlanırken kıvamı sabit kaldığı için oda sıcaklığında beklediğinde erimesi değil, sadece yumuşaması gerekir. Bu nedenle gerçek bir tereyağı alıp almadığınızı anlamak için tereyağını birkaç saat oda sıcaklığında bekletip, kıvamını koruyup korumadığını test edebilirsiniz.

Evet, bunu muhtemelen herkes biliyordur; gerçek bir tereyağı, yüksek ateşle buluştuğunda ortaya iştah açan bir koku ve köpük köpük görüntü çıkar. Bu nedenle köpük köpük olmayan tereyağının gerçek olmadığını belirtmemiz gerekir. Hatta muhtemelen köpürmeyen tereyağı, margarin katkılı bir şekilde hazırlanmış olabilir.

Gelelim gerçek bir tereyağının rengine… Kesinlikle kendisini renginden de ele veren gerçek tereyağının rengi, yapımında kullanılan sütün türüne göre değişiklik gösterebilir. Başka bir deyişle, gerçek tereyağı açık sarı renk alıyorsa bu gerçektir demek doğru değildir. Ancak renkle ilgili doğru olan bir şey var ki, o da gerçek tereyağının eridiğinde katı halindeki kendi renginden çok daha açık bir renk aldığı! Evet, yediğiniz hakiki bir tereyağı ise, kendi renginden daha açık bir renk alarak eriyecektir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 15 Eylül 2024
İmsak 04:53
Güneş 06:14
Öğle 12:39
İkindi 16:09
Akşam 18:54
Yatsı 20:09
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı