Rapor alan işçiye maaş ödenir mi?

İş hayatında yer alan kişiler tarafından en çok merak edilen konular arasında raporlu olunan günlerde maaş ödemelerinin yapılıp yapılmadığıdır. Raporlu işçiye kim, ne kadar ödeme yapar? İşte detaylar…

GÜNDEM 05.08.2024, 20:40
3
Rapor alan işçiye maaş ödenir mi?
İşçilerin bazı sağlık durumları, iş hayatına belli bir süre ara verilmesine neden olmaktadır. Bu sağlık sorunlarının meydana gelmesi halinde ise bakanlık tarafından yetki verilen sağlık kuruluşları ya da yetki verilmiş uzman hekimler, işçilerin belli bir süre iş başı yapamayacağını belirten rapor vermektedir. Bu rapora; istirahat raporu, geçici iş göremezlik raporu ya da hastalık raporu adı da verilmektedir. Belli başlı durumları kapsayan bu raporlar, işçinin sağlık sorunları nedeni ile istirahat etmesini gerektirir. Peki bu durumda olan bir işçinin maaşı ödenmeye devam eder mi? Bu yazımızda sizlere, raporlu olan bir işçinin maaş ödemesini alıp alamayacağını, alabilmesini sağlayan durumların hangileri olduğunu ve maaş ödemelerinin kim tarafından yapıldığından bahsedeceğiz.
İstirahat raporu ya da geçici iş göremezlik raporu, belli durumların meydana gelmesi halinde işçilere verilmektedir. İşçilerin istirahat raporunu kullanma hakkı ise İş Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Kişilerin iş yerinde ya da iş nedeni ile iş vereni tarafından farklı bir yere gönderilmesi halinde başına gelen her türlü kaza, iş kazası kategorisinde yer alır ve bu durum rapor alınmasını gerektiren durumlardan biri olarak karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra işçinin herhangi bir nedenden dolayı hastalanması, meslek hastalığına yakalanması ve kadın işçilerin gebelik süreçleri de rapor alınmasını gerektiren durumlar arasında yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen haller için rapor alan bir işçinin, bu süreçteki maaş ödemesi raporlu olunan gün sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bir ya da iki günlük rapora sahip olan işçilerin maaş ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmamaktadır. Aynı zamanda İş Kanunu’nda bir ya da iki günlük rapor parasının iş veren tarafından ödenmesini mecbur kılan herhangi bir madde de yer almamaktadır. Bu durumda raporlu olunan gün sayısının, işçinin maaşının ödenip ödenmeyeceğinde belirleyici unsur olduğu söylenebilir. Bir ya da iki günlük rapor parasının ödenmesi ise tamamen iş verenin inisiyatifine bırakılmıştır. Şayet iş veren bu süreçler için işçisinin maaş ödemesini gerçekleştirecek ise bu koşulda sigorta primlerini de ödemekle yükümlüdür.
İşçinin belli nedenlerden dolayı üç günden fazla rapor alması halinde maaş ödemesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu aşamada Sosyal Güvenlik Kurumu, raporun üçüncü gününden itibaren ödeme yapar. Ancak işçinin geçirdiği bir iş kazası nedeni ile raporlu olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu, herhangi bir şart aramaksızın işçinin raporlu olduğu tüm günlerin ödemesini gerçekleştirir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan raporlu olunan günler için ödeme almak için işçinin raporunu Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim etmesi gerekir. Bu işlem direkt olarak işçi tarafından yapılabilir. Aynı zamanda işçi, raporunu iş verenine teslim ederek de bu işlemi gerçekleştirebilir. Bu durumda iş verenin ilgili raporu beş iş günü içerisinde sisteme işlemesi gerekir. Bu süreçte sisteme işlenmeyen raporlar için iş verene idari para cezası uygulanmaktadır. İşçi için hazırlanan geçici iş göremezlik raporunun online olarak hazırlanması halinde ise işçinin ya da iş verenin herhangi bir rapor bildiriminde bulunmasına gerek yoktur. Nitekim bu rapor, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sistemine otomatik olarak düşecektir. İlgili raporun Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaşmasının ardından, on beş gün içerisinde anlaşmaları bankalara gerekli ödemeler yapılmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
10
hafif yağmur
Namaz Vakti 15 Ocak 2025
İmsak 06:18
Güneş 07:44
Öğle 12:45
İkindi 15:15
Akşam 17:36
Yatsı 18:57
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı