Recai ağabey, Hakk’a yürüdü

Başarılı bir mühendis, liyakatli bir siyaset adamı, gönül ehli bir derviş...

GÜNDEM 08.10.2024, 04:35
Recai ağabey, Hakk’a yürüdü
Millî Görüş davasının çınarlarından, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın sadık yol arkadaşlarından Recai Kutan, 94 yaşında rahmet-i Rahman’a kavuştu. Millî Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi’nde Erbakan Hoca’nın en yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak cansiparane gayretler ortaya koyan; kültürel birikimiyle, mesleki kariyeriyle, mümtaz kişiliğiyle, ahlaki özellikleriyle her zaman takdir gören Recai Kutan Ağabey’in vefatı, başta Millî Görüş teşkilatları olmak üzere ve siyaset camiasında büyük üzüntüyle karşılandı.

Millî Görüş hareketinin öncü isimlerinden olan Recai Kutan, genç ve çalışkan bir mühendis olarak Devlet Su İşleri’nde (DSİ) yaptığı özverili çalışmalarla dikkatleri üzerine geçmiş, memlekete hizmet amacıyla Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızın yanında siyasete girme kararı almıştı. 1974’te Erbakan Hoca tarafından Millî Selamet Partisi (MSP) genel başkan yardımcılığı görevine getirilen Kutan, uzun yıllar Malatya milletvekili olarak Millî Görüş siyasetinin başarıya ulaşması adına önemli çalışmalar ortaya koydu. Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan Kutan, 1977 yılında Millî Selamet Partisi’nin içinde bulunduğu koalisyon hükümetinde İmar ve İskân Bakanlığı’na getirilmiş, mesleki liyakatini bakanlık vazifesinde de fazlasıyla ortaya koymuştu.

12 Eylül askeri ihtilaliyle birlikte Millî Selamet Partisi kapatılmış, genel başkan Necmettin Erbakan Hoca ile birlikte partinin üst düzey yönetimi de tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Necmettin Erbakan Hoca’nın yanı sıra Oğuzhan Asiltürk, Süleyman Arif Emre, Temel Karamollaoğlu gibi dava çınarlarıyla birlikte cezaevinde kalan Recai Kutan, burada verdikleri mücadeleyi ve hapishane ortamını adeta Medrese-i Yusufiye’ye nasıl çevirdiklerini ‘Kirazlıdere Tutukevi Penceresinden 12 Eylül ’ kitabında ayrıntılarıyla birlikte kaleme almıştı.

Recai Kutan, siyasi hayatı boyunca Erbakan Hoca’nın yanından hiç ayrılmadı. Kutan, en zor dönemlerinde Erbakan Hoca’nın sadık bir yol arkadaşı ve her koşulda kendisine danışabileceği bir fikir adamı oldu. 1998’deki kongrede Erbakan Hoca teşkilatlar üzerinde büyük saygınlığı olan Recai Kutan’ın Fazilet Partisi genel başkanı olmasını istemiş, yenilikçi hareket adı altında camiayı bölüp AKP’yi kuran gruba karşı Kutan’ı desteklemişti. 30 yıla yakın geçen zaman içerisinde AKP eliyle ülkenin getirildiği süreç, Erbakan Hoca’nın Recai Kutan tercihinin ne kadar haklı ve ferasetli bir tercih olduğunu ortaya koymaya yetiyordu.

Maneviyatçı fikirleriyle Millî Görüş hareketinin kuruluşunda büyük katkıları olan ve Millî Görüş siyasetine yön veren Allah dostu Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi, Recai Kutan’ın hayat görüşünü şekillendiren isimlerinin başında geliyordu. Necmettin Erbakan Hoca’nın manevi üstadı olarak bilinen Mehmet Zahit Kotku Hocaefendi’nin İskenderpaşa’daki dergâhı Türk siyasetinde iz bırakmış nice siyasetçileri ağırlamıştı. Recai Kutan da bu isimlerden biriydi. Kotku Hocaefendi’nin tavsiyeleriyle Millî Selamet Partisi’nden siyasete giren Kutan, Erbakan Hoca ile hayat boyu yıpranmayan manevi bağlarının kökeninde, bu dergâhtaki manevi atmosferin izleri vardı.

Milli Görüş hareketinin simge isimlerinden Recai Kutan’ın vefatının ardından Milli Görüşçü Kuruluş Organizasyonları (Milko) genel başkanları da birer mesaj yayımladı.
Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan 94 yaşında tedavi gördüğü Güven Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Kutan’ın hayatını kaybetmesi ile birlikte MİLKO genel başkanları da Kutan’ı anarak taziye mesajları yayımladı.

Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanı Salih Turhan, “Milli Görüş davamızın yılmaz savunucularından, ömrünü hak dava yoluna adamış, gençliğimize her daim örnek ve önder olmuş, Erbakan Hoca’mızın ve Oğuzhan ağabeyimizin yol arkadaşı, ESAM Genel Başkanımız Recai Kutan ağabeyimizin, Hakk'ın rahmetine kavuştuğunu büyük bir teessürle öğrendim. Rabbimiz rahmet eylesin. Peygamberimize (S.A.V.) komşu eylesin. Ömrünü hak davaya adadığına bizler şahittik. Rabbimiz bu şahitliğimizi ruzi mahşerde de kabul etsin. Camiamızın ve milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Milli Görüş davamızın öncülerinden, Erbakan Hoca’mızın yol arkadaşı, siyasetin ağabeyi, devlet ve dava adamı, Fazilet ve Saadet Partisi’nde uzun yıllar genel başkanlık yapan, Cansuyu Derneğimizin en büyük destekçilerinden, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan Bey’in rahmet-i Rahman'a kavuştuğunu teessürle öğrendik. Geride bıraktığı aziz hatırları, ülkemiz ve insanlık için ortaya koyduğu zor zamanlardaki büyük gayretleri her zaman hayırla yâd edilmeye devam edecektir. Camiamızın, ülkemizin, başı sağ olsun. Mekânı cennet, makamı âli olsun, sevenlerine Allah sabırlar versin” ifadeleri kullanıldı.

Din Görevlileri Birliği Derneği (DİN-BİR-DER) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve ESAM Genel Başkanı Muhterem büyüğümüz Recai Kutan Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun” denildi.

Uluslararası Gençlik Forumu (IYFO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “ESAM Genel Başkanı Muhterem büyüğümüz Recai Kutan Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun” ifadesi kullanıldı.
Kaynak: Ankara Bürosu

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Ekim 2024
İmsak 05:14
Güneş 06:33
Öğle 12:31
İkindi 15:46
Akşam 18:19
Yatsı 19:33
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı