Sağlık güvencesi olmayanlar nasıl muayene olur?

Herhangi bir sigortalı işte çalışmayan kişilerin hastanelerden sağlık hizmeti alıp alamayacağı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu kapsamda devreye GSS girmektedir.

SAĞLIK 26.08.2024, 21:30
1
Sağlık güvencesi olmayanlar nasıl muayene olur?
Genel sağlık sigortası yani GSS, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiştir. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hakkından yararlanmasını sağlayan bu sistem ile hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişiler de sağlık hizmetinden yararlanabilir. Ancak bu sistemin işleyişi bununla sınırlı kalmıyor. Genel sağlık sigortasına ait primlerin vatandaşlar tarafından ödenmesi de gerekir. Bu durum sigortalı olarak çalışanlar ve çalışmayanlar için farklı şekillerde işlemektedir. Bu yazımızda sizlere, genel sağlık sigortası ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını vereceğiz.
Genel sağlık sigortası primi, brüt asgari ücretin yüzde üçü olarak kabul edilir. Bu tutar, her yıl güncellenen asgari ücrete göre değişmektedir. Bu nedenle net olarak bir tutardan bahsetmek pek mümkün değildir. Asgari ücret artışı genel sağlık sigortası prim tutarını belirler. 2024 yılı için geçerli olan genel sağlık sigortası primi 600,8 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamın ödenmesi ile birlikte sigortalı olarak çalışan bir kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de herhangi bir sigortalı işte çalışmasa da sağlık hizmetinden yararlanabilmektedir. Şayet hanedeki kişi başı gelir brüt asgari ücretin üçte birinden düşük ise bu durumda genel sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenmektedir.
Bu konu hakkında bir diğer merak edilen başlık ise genel sağlık sigortasının zorunlu olup olmadığıdır. Ülke içerisindeki her bir vatandaşın sağlık durumu devletin sorumluluğunda olduğundan dolayı 1 Ocak 2012 yılında yapılan değişiklik ile genel sağlık sigortası yaptırmak her Türk vatandaşı için bir yükümlülük halinde getirilmiştir. Genel sağlık sigortasının on sekiz yaşını dolduran her birey için zorunlu olduğu ifade edilse de aslında on sekiz yaş altı kişiler için de zorunlu olduğu bilinmelidir. Ancak bu konuda sorumluluk çocuklar da değil ebeveynlerdedir. Çünkü on sekiz yaşından küçük olan kişiler de anne ya da babasının sigortalarından yararlanmaktadır. Eğer anne ya da babasının genel sağlık sigortası tescili yoksa gerekli primi devlet karşılar.
Genel sağlık sigortası başvurusu, kaymakamlık binalarında yer alan Sosyal Hizmetler ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerinden yapılabilmektedir. Aynı zamanda e-devlet platformu üzerinden de başvurular yapılabilmektedir. Genel sağlık sigortası için başvuru yaparken sırası ile şu adımların izlenmesi gerekir;
Genel sağlık sigortası başvurusu sırasında vatandaşların temin etmesi gereken belli başlı evraklar vardır. Bu evraklar şu şekilde sıralanmaktadır;

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 13 Eylül 2024
İmsak 04:51
Güneş 06:12
Öğle 12:40
İkindi 16:11
Akşam 18:57
Yatsı 20:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı