Son Dakika

Sakız çiğneyenlere 'hayati tehlike' uyarısı geldi

Uzmanlar, sakız ve diş macunu hakkında kritik uyarılarda bulundu. Bu iki ürünün kişinin hayatını tehdit ettiği bildirildi. İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 15.06.2024, 14:10
1
Sakız çiğneyenlere 'hayati tehlike' uyarısı geldi
Sakız çiğnemenin kulak sağlığını desteklediği bilinir. Östaki borusunu ve çevresini çalıştıran hareketler sayesinde kulakta sıvı birikimi gibi durumların önüne geçtiği bilinen sakız, ayrıca çene kaslarını da kuvvetlendirir.
Sakızın küçük büyük fark etmeksizin her yaş grubu tarafından çiğnendiği gözlenmektedir. Yanı sıra diş macununun da ağız ve diş sağlığını koruyan bir ürün olduğunu belirten uzmanlar, bu iki ürünün belki de hiç bilinmeyen zararına dikkat çekti.

Diyabet hastaları ya da zayıflamak isteyen kişiler tarafından kullanılan ‘ksilitol’ isimli madde, sakızda ve diş macununda da bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmalar ise bu maddenin şeker alkolü sınıfında yer alan ‘eritritol’ isimli tatlandırıcının kalp krizi ve felç riskini artırdığını gözler önüne serdi.
Araştırmayı yürüten ekip, 3 bin kişinin verilerini paylaştı. Ksilitol ile kalp ve damar sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen ekip, elde ettikleri sonuçlar ile şaşkınlık yarattı.

3 yıl boyunca binlerce kişinin kan örneklerini takip eden ekip, bir kısım katılımcının kalp ve damar sorunları yaşadıklarını tespit etti. Ayrıca o kişilerin kanlarında da yüksek miktarda ksilitol bulundu.
Çalışma kapsamında fareler ve insanlar ele alındı. Her iki grupta da ksilitolün trombositleri pıhtılaştırdığı görüldü. Kan pıhtılarının kalp krizi, felç hatta ölüme yol açtığı tespit edildi.

Araştırmanın sorumlusu Dr. Stanley Hazen, ksilitol tüketiminin ardından kandaki glukoz miktarının 1000 katına çıktığının tespit edildiğini bildirdi. Ayrıca bu yüksek değerin 6 saat boyunca korunduğunu da belirten Hazen, ‘Şeker yiyince glukoz seviyesi yüzde 10 ya da 20 oranında artabilir ama bin kat artmaz’ ifadelerini kullandı. Bu oranın yüksekliği, sağlık dünyasını ve dolayısı ile de sakız ile diş macunu kullanan tüketicileri şaşkına çevirdi.
Son çalışmalar şeker alkolleri ile kalp ve damar hastalıkları arasında bir ilişki olduğunu işaret ediyor. Ancak bu ilişkinin sebebi henüz tam olarak açıklanamıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Haziran 2024
İmsak 03:27
Güneş 05:13
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı