Şam böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Bu içeriğimizde Şam böreği tarifine yer verdik. Şam böreği nasıl yapılır? Şam böreği tarifinin püf noktaları neler? İşte Şam böreği tarifine dair merak edilenler…

AİLE 24.07.2024, 09:50
2
Şam böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Görünümü ve tadı itibari ile herkesin bildiği çi böreği andıran Şam böreği, Batman yöresine ait bir lezzettir. Zengin mutfağı ile bilinen Batman’ın en sevilen lezzetlerinden olan bu böreğin dışı çıtı, içi ise yumuşacıktır.
Coğrafi işareti bulunan Şam böreği, yalnızca Batman’da değil birçok yörede yapılır. Doğu mutfağının lezzetlerinden hoşlanan kişiler tarafından arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan Şam böreği hem misafir hem de aile sofraları için idealdir. Ara öğünler için de tercih edilebilen bu börek tarifinin yapımında bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Peki, Şam böreği nasıl yapılır? Şam böreği tarifinin yapımında hangi malzemeler kullanılır? İşte tarife dair ayrıntılar…

Şam böreği tarifi için gereken malzemeleri, ‘hamur’ ve ‘iç harç’ olmak üzere iki alt başlık altında incelemek gerekir.
Şam böreği tarifinin hamuru için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

Şam böreği tarifinin iç harcı için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

Şam böreği tarifinin hazırlık aşaması 45 dakika, pişirme aşaması ise 5 dakika kadar sürmektedir. Hazırlık aşamasında bazı püf noktalara dikkat edilmesini gerektiren bu tarif, herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir.
Şam böreği tarifinin yapımına hamuru hazırlayarak başlayın. Bunun için derin bir yoğurma kabının içerisine tüm hamur malzemelerini alın. Sonrasında ise hamuru yoğurmaya başlayın. Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra kabın üzerini kapatın ve hamuru dinlenmeye bırakın.
Hamur dinlenirken iç harcın yapımına geçin. Öncelikle uygun bir tavaya zeytinyağını alın. Yemeklik olarak doğradığınız soğanları zeytinyağının üzerine ilave edin ve kavurun. Soğanlar renk değiştirdikten sonra kıymayı, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra ince kıyılmış maydanozları da tavaya ekleyip karıştırın ve ocağın altını kapatın.
Dinlenen hamuru 12 bezeye ayırın ve her bir bezeyi kahvaltı tabağı büyüklüğünde açın. Bezelerin yarısına iç harcı ekleyin ve hamurları yarım ay şeklinde kapatın.
Hazırladığınız hamurları kızgın yağda altın rengine dönene kadar arkalı önlü kızartın. Şam börekleriniz hazır, afiyet olsun!

Şam böreği yapımında hamurun kıvamı oldukça önemlidir. Bu neden ile hamuru hazırlarken hem suyu hem de unu dengeli bir şekilde eklemek gerekir. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar su ve un takviyesi yapılabilir.
Şam böreği yapımının bir diğer püf noktası da hamurların kapatıldığı aşama ile ilgilidir. Yarım ay şeklinde kapatılan hamurların kızartılırken açılmamaları için kenar kısımlarının bir çatal yardımı ile şekillendirilmesi gerekir. Böylelikle hamur tam olarak kapanacak ve pişerken açılmayacaktır.

Şam böreği tek başına yenilebilen bir yemektir. Arzu edenler bu böreği ayran ve salata eşliğinde servis edebilirler.

Şam böreğinin bir porsiyonu 450 kcal’dir.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı