Sendikalar, MEB önünden seslendi

TBMM’nin göreve başlamasının ardından, gündeme alınacak konulardan olan Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisindeki sorunların ve eksiklerin giderilmesini isteyen sendikalar bir araya gelerek MEB önüne siyah çelenk bıraktı ardından açıklamalarda bulunuldu.

EĞİTİM 03.10.2024, 06:05
1
Sendikalar, MEB önünden seslendi
TBMM’nin açılması ile birlikte gözler yeni düzenlemelere çevrildi. Temmuz ayında yarım kalan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik olarak 6 sendika bir araya gelerek çağrıda bulundu. Sendikalar, kanuna ilişkin olarak ilk 22 maddenin kabul edildiğini kaydederken, MEB’in eğitim ve bilim emekçilerini yok saydığını kaydetti. Öğretmenlik mesleği içerisinde yer alan sorunların görülmemesine tepki gösteren sendikalar, kanuna yönelik önerilerini sıraladı.

Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakan eğitim sendikalarına TBMM önüne yürüme izni verilmediği için sendika temsilcileri bakanlık önünden çağrılarda bulundu. TBMM’de görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitim bileşenlerine sorulmadan hazırlandığı, bu yüzden de eksik olduğuna dikkat çekildi

Sendika temsilcileri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddelerin tekrar teklifte yer aldığına dikkat çekerken özellikle aday öğretmenlik ile öğretmenlik mesleğinin güvencesiz hale geldiği belirtildi. Unvan ayrımlarının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken temsilciler, meslek kıdeminin esas alınarak bir ücret düzenlemesinin gerekli olduğunu belirtti.

Teklif içerisinde eğitim fakültelerinin suçlandığına dikkat çeken temsilciler, bu durumun öğretmen yetiştiren kurumları zedelediğine dikkat çekti. Kanunun öğretmenlik mesleğini güçlendirmek yerine zayıflatıldığının altını çizdi. Kanun içerisinde sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz uygulamaların daha da yaygınlaştırıldığının altı çizildi.

Milli Eğitim Akademisi uygulamasını kabul etmediklerine dikkat çeken temsilciler, öğretmenlik diplomasının esas olması gerektiğini kaydetti. Özel sektör öğretmenleri ile ilgili ise taban maaş yasasının kamu ile özel sektör arasında ki farkın kapatılması talep edildi.

Sendikalar, MEB önünde eğitim nöbeti kararı aldı. Kanun görüşülmeye devam ettiği müddetçe nöbetin devam edeceği kaydedildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 05 Ekim 2024
İmsak 05:11
Güneş 06:31
Öğle 12:32
İkindi 15:49
Akşam 18:24
Yatsı 19:38
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı