Son Dakika

SGK yol parası ne kadar 2024?

Çalışanlar için en önemli faktör maaştır. Ancak maaşın yanı sıra yol ve yemek gibi yan haklarda işçiler için son derece önemlidir. Peki 2024’te geçerli olan yol parası ne kadar?

EKONOMİ 14.09.2024, 16:15
SGK yol parası ne kadar 2024?
Çalışanların iş yeri tercihlerindeki en önemli kriter elbette maaş tutarıdır. Ancak maaşın yanı sıra yemek ve yol gibi yan haklarda çalışanların iş yeri tercihlerinde önemli bir role sahiptir. Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası dışında personele sağlanan tüm yan haklar iş verenin inisiyatifine bağlıdır. Yol ücreti de aynı şekilde iş verenin inisiyatifine bağlı olarak personellere verilmektedir. Çalışanlar için son derece avantajlı bir yan hak olan yol parasının, 2024 yılı için ne kadar olduğu en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alıyor. Öyle ki, farklı iki iş yeri arasında kalan işçiler, yan haklarının olduğu iş yerlerini tercih etmeye daha yatkındır. Nitekim maaşın diğer iş yerine göre daha fazla olması ancak yol parası hakkının olmaması, işçi için yol parası hakkının olduğu yerin daha avantajlı olmasını sağlar. Bu yazımızda sizlere, yol parasının tutarının ve bu konu hakkında merak edilen diğer soruların yanıtlarını vereceğiz.

Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin iş veren tarafından ödenmesine yol ücreti denilmektedir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu’nda yol parası ile ilgili bir hüküm de yer almamaktadır. Bu nedenle şirketlerin yol ücreti verip vermeyecekleri ya da vereceklerde ise ne şekilde verecekleri ile ilgili kesin ve tek bir uygulama yoktur. Yine bu nedenle yol yardımı alınacak ise nasıl alınacağı ile ilgili detayların iş veren işe çalışan arasında yapılan iş sözleşmesinde mutlaka yer almasına özen gösterilmelidir.

İş veren, çalışanlarının iş yerine ulaşımını sağlamak için yol yardımını farklı şekillerde yapabilir. Yol yardımı şekli çalışanını şirketteki pozisyonu, iş yeri ile ikamet adresi arasındaki mesafe, şirket politikası ya da şirketin maddi olanakları gibi pek çok farklı etkene göre değişiklik gösterebilir. En çok tercih edilen yok parası ödeme şekilleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

İş verenlerin çalışanlarının ulaşımını karşılamak için ödediği, vergiden istisna tutulan yol paracı ücreti 2024 yılı için 88 TL olarak belirlenmiştir. Yani işletmeler, azami sınır olarak kabul edilen bu tutarın altındaki yol ücretini karşılılar. Ulaşımda tercih edilen yönteme göre giderin bordroya yansıtılması ve vergi kesintisi gibi süreçler ise değişiklik gösterir. Aynı zamanda iş verenler, 2024 yol ücreti istisnai bedelleri kadar SGK muafiyeti ve gelir vergisi istisnası gibi imkanlardan da yararlanmaktadır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 18 Eylül 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:06
Akşam 18:49
Yatsı 20:04
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı