Sıcak havalarda görülen bu belirtilere dikkat! Yorgunluk, depresyonun habercisi olabilir

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte ortaya çıkabilecek olan yorgunluk, aynı zamanda depresyonun da belirtisi olabilir. Konuya açıklık getiren uzman isim, sıcak yaz aylarında görülen bahar yorgunluğuna dikkat çekti. İşte ayrıntılar…

SAĞLIK 24.07.2024, 10:20
1
Sıcak havalarda görülen bu belirtilere dikkat! Yorgunluk, depresyonun habercisi olabilir
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte azalan enfeksiyonel hastalıklar, yerini yazın artan sıcakların kronik hale getirdiği yorgunluklara bırakmaya başladı. Bu hastalıklardan biri olan bahar yorgunluğu, özellikle şimdilerde en çok konuşulan hastalıklardan biri olur hale geldi. Uzmanlara göre ismi ‘Bahar yorgunluğu’ olsa da yazın sıcaklarında artan nem kaybıyla Türkiye gibi coğrafyalarda daha sık yaz aylarında görülen bu hastalıklardan, depresyonun bir versiyonu olarak tanımlanıyor. Bu hastalığa karşı uyaran Psikolog Dilara Dalyan, açıklamalarında bahar yorgunluğunun belirtilerini paylaştı. Peki bahar yorgunluğu nedir, belirtileri nelerdir? İşte bahar yorgunluğunun belirtileri ve daha sık yaz aylarında görülmesinin sebepleri…


Bu mevsimlerin bahar yorgunluğa depresyonuna neden olabileceğini hatırlatarak açıklamalarına başlayan uzman isim, “Yaz havalarının da neden olabileceği depresyon halinde kişiler çok belirgin bir şekilde dikkat ve konsantrasyon güçlüğü yaşar. Kişi eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymaz, hatta hiçbir şey yapmak istemez” dedi. Ardından bu hastalığın belirtilerini sıralayan Psikolog Dalyan, şunları söyledi:
“Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, duygusallık, sabırsızlık, iştah kaybı, kilo verme ya da aşırı iştahla kilo alımı görülebilir. Bazen de bahar yorgunluğu kişilerde saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine yol açabilir.”

Depresyonun mevsim tanımayan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Psikolog Dalyan, açıklamalarının devamında; “Kimileri kış aylarında kendilerini çökkün bir halde hissederken kimileri de bahar ve yaz aylarında kendilerini çökkün hissetmeye başlarlar. Bu olumsuz etkiler yoğun ve uzun geçen kış/yaz aylarının uzun olduğu bölgelerde daha belirgin olarak yaşanmaktadır. Genelde bu durumla daha çok kış aylarında karşılaşsak da artık günümüzde çoğu kişi bahar yorgunluğuna ve yaz depresyonuna doğru kaymaya başladı” beyanını verdi. Bahar yorgunluğuna ilişkin ayrıntılar veren uzman isim, güneşin dik gelmeye başlamasıyla bu hastalık arasında bir ilişki olduğunu bildirdi.

Yaz aylarında daha dik açıyla geldiği için bahar yorgunluğunun bu aylarda daha çok risk barındırdığına dikkat çeken Psikolog Dalyan, “Bahar yorgunluğu, güneşin daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması ve bununla beraber ortaya çıkan nem artışı sonucunda oluşur. Sıcak geçen bahar aylarında ve yazın hava sıcaklığı, yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı günler yaşanabilir” diyerek uyardı. Açıklamalarının devamında bu durumun yaratacağı etkilere de dikkat çeken uzman isim, açıklamalarını şu şekilde noktaladı:
“Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz. Bahar ayları aslında birçok insanın da enerjisini artırır. Beraberinde getireceği yaz mevsimi, çıkılacak tatilleri ve kurulan hayaller genelde çoğu kişiyi mutlu eder. Yaza dair ümitleri artar. Ama buna rağmen, bahar aylarında kendisini mutsuz ve yorgun hisseden kişiler de en az diğerleri kadar fazladır.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 08 Eylül 2024
İmsak 04:46
Güneş 06:08
Öğle 12:41
İkindi 16:16
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı