Sisi geldi ama Mursi yok

12 yıl sonra Mısır’dan Türkiye’ye ilk üst düzey ziyaret gerçekleşti ama 12 yılda çok büyük şeyler kaybedildi… En önemlisi de şehit Muhammed Mursi.

GÜNDEM 05.09.2024, 04:35
Sisi geldi ama Mursi yok
Orta Doğu’nun iki önemli İslam ülkesi Türkiye ile Mısır arasında normalleşme hamleleri dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Ankara’yı ziyaretiyle iyiden iyiye pekiştirildi.  Orta Doğu’da emperyalist-Siyonist işgal ittifakının Müslümanların üzerine tasallut ettiği bir dönemde iki büyük İslam ülkesinin ortak bir zeminde buluşma çabaları ilgiyle takip edilirken, iki ülke ilişkilerinin bölge ekonomisine yansımaları da dikkatle izlenen bir diğer konu olarak öne çıkıyor.

2013 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrası Mısır’la ilişkilerini kesen iktidarın 11 yılda izlediği Mısır politikası eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Mısır’daki darbe sürecini ve sonrasını iyi yönetemeyen, İhvan-ı Müslimin’e yapılan haksızlıkları özellikle iç kamuoyunu etkilemek adına bir seçim malzemesi olarak manipüle ederken, 3 Temmuz 2013 darbesine karşı İhvan mensuplarının sembolü haline gelen “Rabia” işaretini dahi ülkemizde propaganda aracı olarak uzun süre kullanmıştı. 

22 yıl boyunca hata üstüne hata yaptığı dış politikadaki büyük yanlışlarından birini de Mısır’da ortaya koyan hükümet, darbe sürecinde aklıselim siyasetin yerine hamaset politikasını sürdürmekte ısrar etti. Sisi rejimiyle tüm ilişkileri keserek Mısır’dan dışlanan hükümet, normalleşme adımlarını çok daha erken atabilseydi İhvan-ı Müslimin üzerindeki baskı ve zulümlerin giderilmesinde, Mısır siyasetinin yeniden dizayn edilmesinde ve Mısır’ın ekonomik potansiyelinden daha fazla yararlanabilme konularında etkili bir konum edinebilirdi.

3 Temmuz 2013 tarihinde gerçekleşen askeri darbeyle makamı gasp edilen Mısır’ın şaibesiz bir seçimle işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin 2017’de darbe zindanlarında şehit olmasının hazin hatırası hâlâ yürekleri sızlatmaya devam ediyor.
İlerleyen hastalıklarına rağmen darbe güçleri tarafından ısrarla tedavi edilmemesi sonucu mahkeme salonunda geçirdiği kalp krizi sonucu rahmet-i Rahman’a kavuşan Muhammet Mursi, yalnız Mısır’ın değil tüm İslam dünyasının onurlu ve izzetli bir şekilde ayağa kalkması adına çok değerli çalışmalar ortaya koymuştu.
Siyasi, ekonomik, askeri, sosyolojik ve daha birçok alanda Mısır’ı yeniden güçlendirmenin ve İslam âlemini tarihteki şanlı devirlerine yeniden ulaştırabilmenin çilesini çeken Mursi’nin çabaları Siyonist-emperyalist ittifakı tarafından türlü tuzaklarla sabote edilmişti.
Cumhurbaşkanlığı döneminde özellikle Filistin mücadelesine yaptığı kıymetli katkılar Mursi’nin devlet başkanlığı prestijini daha da artırmış, ona İslam dünyası genelinde büyük bir saygınlık yüklemişti. Filistin mücadelesine sunduğu imkânlarla Siyonistlerin canını acıtan Mursi’nin meziyetleri hakkında, İsrail’in üst düzey isimlerinden çok sayıda itiraf yapıldı. Bugünlerde Filistin’de devam eden vahşi soykırımın baş müsebbibi olan İsrail’in korsan Başbakanı Binyamin Netanyahu yakın bir zamanda yaptığı, “HAMAS ve Kassam Tugayları en büyük silah gücünü, Muhammed Mursi zamanında edindi” açıklaması büyük ses getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi karşıladı. Sisi ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer eşlik etti. Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda bir süre görüşen Erdoğan ve Sisi, daha sonra aynı makam aracıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi'nin bulunduğu makam aracını, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Erdoğan ve Sisi'nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Sisi, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Heyetlerini birbirine takdim eden Erdoğan ve Sisi, merdivenlerde Türkiye ve Mısır bayrakları önünde tokalaşarak, gazetecilere poz verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi daha sonra ikili görüşmeye geçti. Törende Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de hazır bulundu.

Basına kapalı görüşme sonrası Erdoğan ve Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti. İki liderin katılımıyla anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Bu arada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, X hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'ye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelme fırsatını bulacağı için mutlu olduğunu belirtti. Mısır ve Türkiye arasındaki köklü tarihi ilişkilere vurgu yapan Sisi, kuruluşundan bu yana Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi bağların olduğuna dikkati çekti. Sisi, "Benim bugünkü (Ankara) ziyaretim ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki Kahire ziyareti, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iş birliği başlatma iradesini yansıtıyor" ifadesini kullandı. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye ve Mısır'ın, bölgesel ve uluslararası çevrelerdeki önemli rollerine dayalı olarak iki ülkenin kardeş halklarının beklentilerini karşıladıklarına işaret etti.
Kaynak: Milli Gazete

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Eylül 2024
İmsak 04:55
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:06
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı