Sorun göçmenden öte…

Hükümetin yanlış göçmen politikası, Kayseri’de Suriyelilere yönelik başlayan toplumsal olaylarla yeniden gündeme geldi. Her yönüyle toplumsal bir tehlike haline gelen mülteci ve sığınmacı sorununa yönelik acil bir çözüm getirilmesi bekleniyor.

GÜNDEM 02.07.2024, 07:20
1
Sorun göçmenden öte…
Suriye uyruklu bir göçmenin küçük bir çocuğu taciz ettiğine yönelik iddialar üzerine Kayseri’de çıkan olaylar, Türkiye’deki sığınmacı ve mülteci sorununun giderek büyüyen bir tehlike haline geldiğini tekrar ortaya koydu. Suriyelilerin evlerinin, iş yerlerinin ve arabalarının hedef alındığı olaylar sonucunda Kayseri sokaklarının savaş alanına dönmesi, hükümetin yanlış göçmen politikasını yeniden tartışma konusu haline getirdi. Her yönüyle toplumsal bir tehlike haline gelen mülteci ve sığınmacı sorununa yönelik acil bir çözüm getirilmesi bekleniyor.
 Hükümetin yanlış göçmen politikası, Kayseri’de Suriyelilere yönelik başlayan toplumsal olaylarla yeniden gündeme geldi. Suriye uyruklu bir göçmenin küçük bir çocuğu taciz ettiğine yönelik iddialar üzerine sokaklara inen Kayserililer, Suriyelilere ait iş yerlerini, evleri ve arabaları hedef aldı. Geçtiğimiz gece yaşanan olaylar Kayseri sokaklarını savaş alanına çevirirken, hükümetin mülteci ve sığınmacılara ilişkin yıllardır yürüttüğü yanlış politikaların sonucunu da ortaya koydu. Ekonomik kriz, toplumsal gerilim ve kutuplaşmanın giderek yaygınlaştığı Türkiye’de belli çıkar gruplarının ırkçı söylemelerle ortaya çıkarması, sığınmacıları adeta hedef tahtasına oturttu. Kaçak yollarla ülkemize giren sığınmacılar, savaşlardan kaçanların ülkemize gelmesi ve parayla vatandaşlık satılması nedeniyle Türkiye’de yaşayan yabancı uyrukluların sayısının 11 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Tüm bunlara karşı Kayseri’de yaşanan olaylardan sonra Türkiye için her yönüyle toplumsal bir tehlike haline gelen mülteci ve sığınmacı sorununun acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor.

 Kayseri’de Suriye uyruklu bir kişinin küçük bir çocuğu taciz ettiğine yönelik iddialar, kentte büyük şiddet olaylarına neden oldu. Taciz iddialarının ardından Kayseri Melikgazi ilçesinde sokağa inen vatandaşlar, Suriyelilere ait iş yeleri, ev ve arabaları hedef aldı. Kentte yaşanan olaylarda 14 polis ve 1 itfaiye eri yaralanırken, sokaklar adeta savaş alanına döndü. Öfkeli kalabalığı sakinleştirmek için Kayseri Valiliği ve Kayseri İl Emniyet Müdürlüğünden birçok yetkili devreye girdi. Kayseri Valiliği, yaşanan olaylarla ilgili olarak bir açıklama yaparak, Suriye uyruklu bir kişinin gözaltına alındığını, istismara uğrayan çocuğun ve ailesinin da koruma altına alındığını duyurdu. Kayseri’de yaşananların sosyal medyada gündem haline gelmesi tüm Türkiye’deki sığınmacı ve mülteci sorununun ne kadar tehlikeli bir hal aldığını ortaya koydu.

Suriye’de 2011 yılında çıkan iç savaşla birlikte Türkiye’nin mülteci ve sığınmacı sorunu da başlamış oldu. Kısa sürede savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli ülkemize sığındı. Hükümetin en başından beri doğru bir şekilde yürütemediği Suriyeli mülteci meselesi yıllar içinde çok yönlü bir sorun haline geldi. Öte yandan başta Afganistan uyruklular olmak üzere milyonlarca sığınmacı ülkemize yasa dışı yollardan girdi. 2022 yılında da Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle savaştan kaçan yüz binlerce Rus ve Ukraynalı da Türkiye’ye geldi. Tüm bunlar yaşanırken hükümetin vatandaşlık satmasıyla birlikte Asya ülkeleri, İran ve birçok Arap ülkesinden gelenler de Türkiye’de yaşamaya başladı. Tüm bunlarla birlikte ülkemizde yaşayan yabancı uyrukluların sayısının 11 milyonu geçtiği tahmin ediliyor.

Hükümetin izlediği yanlış sığınmacı ve mülteci politikasının yanı sıra Türkiye’nin yabancılar için cazibe merkezi haline gelmesiyle toplumsal yapımız büyük oranda evrim geçirdi. Sığınmacıların ve mültecilerinin sayısının giderek arttığını gören vatandaşlar, ekonomik kriz, toplumsal gerilim, kutuplaşma gibi daha birçok sorunun sebebi olarak sığınmacıları ve mültecileri görmeye başladı. Belli çıkar gruplarının da sığınmacı ve mültecilere yönelik başlattığı ırkçı propagandayla sorun tam bir keşmekeşe döndü. Türkiye’de giderek büyüyen bir toplumsal tehlike haline gelen mülteci ve sığınmacı konusuna ilişkin en kısa sürede bir önlem alınması gerekiyor. Suriyelilerin itibarının korunarak ülkelerine dönmesini sağlayacak politikaların geliştirilmesi ve kaçak yollarla ülkeye giren sığınmacıların usulüne uygun bir şekilde sınır dışı edilmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 04 Temmuz 2024
İmsak 03:33
Güneş 05:17
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı