Taksici cinayetlerine çözüm! Panilk butonu olacak: S.O.S. verecek

Türkiye'de meydana gelen taksici cinayetlerinin ardından harekete geçildi. İstanbul'da artık taksilerde 'panik butonu' koyulacak.

GÜNDEM 22.06.2024, 11:30
1
Taksici cinayetlerine çözüm! Panilk butonu olacak: S.O.S. verecek
İstanbul'da taksicilere yönelik artan hırsızlık, gasp, yaralama ve ölüm olaylarına karşı yeni bir güvenlik önlemi devreye alınıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından başlatılan ve 12 Ocak 2024'te prototipi tanıtılan taksilerde panik butonu uygulaması, 1 Haziran 2024 itibarıyla kapsamlı olarak denenmeye başlandı.

Taksi sürücüleri, herhangi bir tehlike anında panik butonuna basarak yardım çağırabilecek. Bu butona basıldığında, taksinin tepe lambasında "TAKSİ S.O.S" yazısı yanacak ve emniyet birimleri anında aracın konumuna yönlendirilecek. Ayrıca, araç üzerinde bulunan ışıklı tabelada da durum uyarısı yer alacak, böylece güzergah üzerinde denetim yapan polis ve jandarma birimleri haberdar edilecek. Sürücü dışındaki kimse bu süreci fark etmeyecek.

Randevu sırasına göre sisteme dahil edilen taksiler ile panik butonu uygulaması deneme aşamasında. Kısa süre içerisinde İstanbul'daki tüm taksilerin sisteme entegre edilmesi hedefleniyor. Gelecekte, yolculara yönelik panik butonları ve taksi içi anlık görüntü aktarımı yapan kamera sistemleri de devreye alınacak. Böylece İBB'nin güvenlik birimleri tarafından rutin güvenlik denetimleri sürekli olarak sağlanabilecek.

Taksici Birol Güneş, uygulamanın önemine vurgu yaparak, "Bu sistem, yolcu ile herhangi bir sorun yaşadığınızda panik butonuna basarak 'TAKSİ S.O.S' yazısının yanmasını sağlar. Bu durumda emniyet birimleri ve 153 İBB'ye ihbar gider ve en yakındaki polis veya jandarma ekipleri olay yerine müdahale eder," dedi.

Bir diğer taksici Necati Kara, "Taksiciler için can güvenliği önemli bir sorun. Bu sistem bu anlamda çok faydalı olacak. Ancak kabinli bir sisteme geçilmesi daha da iyi olur," diye konuştu.
Taksici Yakup Halipçi ise, panik butonunun yanı sıra cam panel taleplerini dile getirdi: "Bu sistem çok güzel ama içeride bir cam panelin de olması lazım. Böylece güvenlik daha da artar."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Haziran 2024
İmsak 03:29
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı