Tevenk sarması nasıl yapılır? Tarifi

Adıyaman yöresine özgü bir lezzet olan tevenk sarması, diğer sarmalardan daha farklı bir şekilde servis edilmektedir. Bu yazımızda sizlere, tevenk sarmasının yapım aşamalarını ve tüm püf noktalarını aktaracağız.

AİLE 27.06.2024, 03:55
Tevenk sarması nasıl yapılır? Tarifi
Tevenk sarması, birçok lezzeti ile ön plana çıkan Adıyaman ilimize ait geleneksel bir yemektir. Tevenk kelimesi, asma yaprağına benzeyen bir otu tanımlamaktadır. Bu yemeğin içerisinde köftelik bulgur ve köftelik yarma yer alır.
Tevenk sarması, diğer sarmalara göre daha farklı bir şekilde hazırlanır ve servis edilir. Bu yazımızda, tevenk sarmasına dair merak ettiğiniz tüm sorularınızın yanıtlarını bulabileceksiniz.

Tevenk sarması yapmak için diğer sarmalarda olduğu gibi pirinç kullanımı tercih edilmiyor. Bunun yerine köftelik bulgur ve köftelik yarma kullanımı tercih ediliyor. Aynı zamanda tevenk sarması servis edilirken üzerine yoğurt ve eritilmiş tereyağı ile birlikte kavrulmuş sopan ve salça ilave ediliyor. Bu servis sunumu da tevenk sarmasının diğer sarmalardan ayrılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra tevenk sarması oldukça küçük boyutlarda hazırlanmaktadır. Adıyaman’da birçok restoranın menüsünde yer alan tevenk sarmasını evinizde hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

Yukarıda yer alan malzemeler ile hazırlayacağınız tevenk sarması, ortalama olarak dört kişilik servis elde etmenize imkan sunar. Tevenk sarmasının hazırlık süreci yaklaşık olarak bir saatinizi alacaktır. Sarmaların pişme süresi ise kırk beş dakika olacaktır. Hem akşam yemekleriniz hem de özel gün ve davetleriniz için tercih edebileceğiniz tevenk sarmasını pratik bir şekilde hazırlayabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;

Tevenk sarma hazırlarken bilinmesi gereken en önemli püf nokta, bu sarmaların mümkün olduğunca küçük hazırlanmasıdır. Tevenk sarmanın özelliklerinden biri de ebadının küçük olmasıdır. Aynı zamanda yoğurt ve salçalı soğan sosu olmadan tevenk sarmanın servis edilmesinden de kaçının. Nitekim bu yemeğin tüm aroması üzerine ilave edilen soslarıdır.
 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 30 Haziran 2024
İmsak 03:31
Güneş 05:15
Öğle 12:47
İkindi 16:38
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı