Un ihracatında hedef büyüdü

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçıları Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, un ihracatında yeni bir rekora imza atmak istediklerini açıkladı. Hedef, 4 milyon ton un ihracatı ile 1 milyar doların üzerinde gelir elde etmek.

EKONOMİ 13.06.2024, 13:20
1
Un ihracatında hedef büyüdü
Türkiye'nin tahıl üretiminin yüzde 60'ını oluşturan buğdayda da rekor kıran ülkemiz, 9 yıldır dünya un ihracat şampiyonu olma unvanını da elinde tutuyor. 164 ülkeye un ihraç eden Türkiye, dünya nüfusunun yüzde 90'ına Türk unu ulaştırıyor.
Uluslararası Gübre ve Tohum Fuarı'nda konuşan Ulusoy, 2024/2025 sezonunda dünya tahıl üretiminde önceki sezona kıyasla 8 milyon ton artış beklediklerini söyledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tahıl piyasasındaki etkisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ulusoy, şu ifadeleri kullandı:
Geçen yıl buğday üretiminde son 7 yılın rekorunu kırarak 22 milyon ton üretime ulaşan Türkiye'de bu yıl da umutlar yüksek.
Ulusoy, kurak ve sıcak geçen nisan ayının buğday üretimini olumsuz etkileyebileceğini söylese de, tahmini üretim miktarında uzun yıllar ortalamasından daha iyi bir sezon beklendiğini vurguladı.
Hedef, geçen yıl 3,7 milyon ton un ihracatı ile kırılan rekoru bu yıl 4 milyon tonun üzerine çıkararak 1 milyar doların üzerinde gelir elde etmek.
 "Bu anlamda Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkilerinin küresel boyutta tahıl piyasasında üretim açısından olumsuz bir etkisi olmadığını gözlemliyoruz. Rusya tarafında ise önümüzdeki sezonun üretim projeksiyonlarında, yakın dönemde yaşanan uygunsuz hava koşulları nedeniyle 8 milyon ton civarında gerilemeyle 83 milyon ton olacağı öngörüldü.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Haziran 2024
İmsak 03:27
Güneş 05:13
Öğle 12:46
İkindi 16:37
Akşam 20:09
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı