Uzmanlardan 'felç' uyarısı, yalnızlık tetikleyebilir

Belirli faktörlerin hastalıklar üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanları son olarak felç- yalnızlık ilişkisine yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. İşte çalışmanın sonuçlarına dair ayrıntılar…

SAĞLIK 29.06.2024, 13:20
Uzmanlardan 'felç' uyarısı, yalnızlık tetikleyebilir
Genetik, beslenme düzeni ve beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, stres ve daha pek çok faktör, insan vücudunda çok çeşitli hastalıkların baş göstermesine yol açabilmektedir. Hastalıklar ve sebepleri arasında hangi oranda bir ilişki olduğunu incelemek amacı ile sık sık bilimsel çalışmalar yürüten uzmanlar, çalışmalar neticesinde elde ettikleri sonuçları kamuoyu ile paylaşmaktalardır.
Yürütülen çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak insanları uyaran uzmanlar, son olarak felç riski ile ilgili birtakım açıklamalarda bulundu. Yalnızlık ile felç riski arasında pozitif yönlü bir korelasyonun olduğunu tespit eden bilim insanları, çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. İşte konuya dair ayrıntılar…

Bilim insanlarının felç ile yalnızlık ilişkisi üzerine yürütmüş oldukları çalışmanın sonuçları, ‘eClinicalMedicine’ isimli dergide yayımlandı. Harvard Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren T.H. Chan Halk Sağlığı Bölümü’nde çalışan araştırmacılar, yaşlılarda uzun süreli yalnızlık ile felci riski arasındaki bağlantıyı inceledi.
Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan Sağlık ve Emeklilik Çalışması’nın verileri kullanıldı. Araştırmanın ilk aşamasında daha önce hiç felç geçirmemiş 50 yaş ve üzeri 12 bin 161 kişinin yalnızlık düzeyleri ölçüldü. Ölçüm de birtakım sorular kullanıldı.

50 yaş üzeri 12 bin 161 kişiye yalnızlık durumlarını ölçmek amacı ile yönlendirilen sorular, 4 yıl sonra 8 bin 936 kişi üzerinde tekrarlandı. Çalışmanın ikinci aşamasında kişilerin bu 4 yıllık süreçte felç geçirip geçirmediklerini öğrenmek amacı ile sorular yöneltildi.Katılımcılar, bilim insanları tarafından yalnızlık düzeyleri çerçevesinde 4 gruba ayrıldı. Bu 4 grup içerisinde yer alan katılımcıların son 4 yıl içerisinde felç geçirme durumları kıyaslandı.

İki aşamada tamamlanan çalışmanın sonuçlarına göre; yaşadıkları uzun süreli yalnızlık sebebi ile kronik yalnızlık hissi yaşayan katılımcıların, yalnızlık düzeyleri düşük olan katılımcılara kıyas ile felç geçirmiş olma oranının yüzde 56 civarında daha yüksek olduğu kanıtlandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 02 Temmuz 2024
İmsak 03:32
Güneş 05:16
Öğle 12:48
İkindi 16:39
Akşam 20:09
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı